ELÄKÖÖN ÄP!

30/06/2012

Olimme eilen Elviksen kanssa Eläköön uusi alku – äitiyspakkauksnäyttelyn avajaisissa. Vuosittain yli 40 000 perhettä ottaa pakkauksen. Esikoisiaan odottavia melkein kaikki, rahallisen äitiysavustuksen valitsevat taas useimmin ne joilla on jo lapsia. Samoin teimme mekin. Muistan hyvin päivän kun haimme paketin postista. Oli ihana varovaisesti tutkia yhdessä laatikon sisältöä, hypistellä vaatteita ja viikata ne nätisti takaisin odottamaan lähempää laskettua-aikaa. Me saimme vuoden 2009 äitiyspakkauksen, jonka tunnetuimpia tuotteita ovat varmaan sydän-makuupussi ja käpyhaalari. Silloisessa paketissa taisi olla ensimmäistä kertaa myös kierrätysmateriaalista (muovipulloista) valmisettu villahaalari sekä kestovaippoja.

Äitiyspakkauksen tarkoituksena on turvata kaikille vauvoille tasapuolinen alku elämään. Tämä hieno sosiaalipoliittinen innovaatio on jo 70 vuotta vanha ja sitä on viety myös maailmalle. Tarja Halosen kerrotaan ainakin puhuneen paljon siitä ulkomaanvierailuillaan. 70 vuoden aikana pakkaus on luonnollisesti muuttunut. Muutoksissa ollaan otettu huomioon asiakkaiden palaute ja toiveet. Pakkauksen sisältöä on kehitetty kestävään ja ekologiseen suuntaan. Ja näkeehän se että vaatteet ovat laadukkaita, ne kiertävät vuosia lapsilta toiselle.

Näyttely on pieni mutta kiinnostava. Kiehtovaa oli lukea äitiyspakkauksen historiasta. Pakkaus on todellakin elänyt ja muuttunut muun maailman mukana. Ensimmäisiä pakkauksia oli erilaisia, äidille, vauvalle ja yhteinen. Äidin sosiaalisen tilanteen mukaan sitten arvioitiin mikä pakkaus olisi hänelle paras. Pakkauksissa oli myös kankaita joista äiti sai itse ommella vauvalle vaatteita tai lakanoita. Erikoisia tarvikkeita mielestäni olivat pesuvati ja söpöt röyhelöt vauvan kaulaan. Suosikkini näytellelyssä olivat kuitenkin vanhat tarvikkeet, vaatteet ja makuupussit.

Näyttelyn yhteydessä esitetään myös erilaisia viedoita. Itse kävin katsomassa yhtä, sanotaan nyt 50 luvulla kuvattua,  neuvolan synnytysvalmennuksesta kuvattua opetusvideota. Siinä kätilö näytti nuken avulla oikein tarkasti miten ja missä järjestyksessä ja otteilla vauva kylvetetään, pestään ja kiedotaan pyyhkeeseen. Kaikki oli hyvin tarkkaa ja nuoret äidit kuuntelivat vakavina. Lisäksi näyttelyn ohessa järjestetään harsojen tuunaus työpajoja.

Näyttely on osa WDC-12 vuoden ohjelmistoa. Kela uusi pakkauksen ilmeen ja toteutti suunnittelukilpailun Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun opiskelijoiden kesken viime syksynä. Historian lisäksi näyttelyssä on esillä voittajalaatikko, Sukupuu, sekä muut kilpailuun osallistuneet työt.

Syksyllä julkistetaan uusi pakkaus joka tulee siis tässä kauniissa laatikossa, johon voi täyttää lapsen oman sukupuun. Toivottavasti sisältö olisi myös WDC vuoden mukainen eikä ihan perinteisen neutraali. Sen näkee sitten syksyllä ja ensimmäisten joukossa täällä blogissa!

Avajaiseten suloisin ja kuvatuin pari. Helmi ja Elvis. Aiheuttivat ihastuneita huokauksia, hymyä ja naurua. Jokainen näistä pienistä todellakin ansaitsee tasapuolisen hyvän alun elämälleen.

Liisa Hyssälä ja Elvari

Eläköön hyvä alku! – Kelan äp tarinan lisäksi Kaupungintalon yhetydessä olevan Virka Gallerissa on nyt kaksi muuta kesänättelyä. Päänäyttely Woodism – Muotoilua kaivopuiston puista sekä Kasvien kauneutta. Virka Galleria, Sofiankatu 1, 26.6. – 2.9. Ma – pe 9 – 19 ja la – su 10 – 16. Vapaa pääsy.  Erittäin lämpimästi suosittelen gallerian vessassa käyntiä vaikka ei hätä olisikaan, siellä pierudisko ja muuta taidetta.

Minttu


20 Responses to “ELÄKÖÖN ÄP!”

 1. Ei vitsi kuin ihana näyttely!
  Nyt todella toivon Suomeen pääsemistä. :)

 2. Kiki sanoo:

  Mekin saimme vuoden ’09 pakkauksen, vaikka vauva tuli vasta huhtikuussa ’10. Olipas hauska nähdä kuvissa noita tuotteita; turkoosipohjainen makuupussi on ollut käytösä silloin, kun veljeni syntyi vuonna ’69! Ja tuon naamakirjan (heh) muistan meidän mökiltä. En tiedä, oliko se minun (’79) vai veljeni.

 3. Kiki sanoo:

  Ja olihan siellä se minunkin vuosiluokkaa oleva makupussi; to ruskea, jossa on valkoisia palloja ympyrässä.

 4. Lähiömutsi sanoo:

  Ai siellä on videoitakin! Ne meni ennakkotutustumisessa ohi. Hurjassa kiireessä en ehtinyt myöskään ihmetellä muita näyttelyitä, enkä sitä vessaa. Täytyy ehkä ottaa uusiksi, sillä pierudisco on koettava!

  • Joo, siellä vähän piiossa olevassa huoneessa ne pyöri. Pierudisko, ja koko vessa oli kyllä ihan kokemisen arvoinen ;D !

  • Sascia sanoo:

   Mullakin meni ihan videot! Meillä tosin myös raivokas lapsi mukana, joten aika pikapikaa tuo käytiin läpi. Tosi hyvä haastattelu oli muuten lähiömutsista kymppiuutisissa!

 5. Niina Oivi sanoo:

  Pallero-kirja ♥♥

  Viimonen foto ihan mieletön, niinku vautsi!

 6. JohannaK sanoo:

  Voi, että kun löytäis noita vanhoja makuupusseja kirpparilta. Niin upeita! Itse olin niin fiiliksissä, kun sain nyt neljännen lapsen syntyessä pakkauksen ensimmäistä kertaa. Meillä kun kolme ekaa on syntynyt ruotsissa ja siellähän ei näitä kivuuksia ollu. Mahtavaa, että ehdin saada pakkauksen ;)

  • Ne on tosi ihania ja kauniita! Jopa ne 80 ja 90 alun pastelliset <3 ! Välillä on vanhoja retro äp-makuupusseja tullut vastaan esim huutonetissä ja herrenjestas mitä summia niistä pyydetään! Ihanaa että teidänkin perhe sai edes yhden pakkauksen :)

 7. Maria sanoo:

  Minäkin sain tuonne kutsun, mutta harmillisesti kaikki nämä kivat jutut on ajomatkan päässä.

  En olekaan koskaan nähnyt tuota sini-vihreää makuupussia, aivan ihana!

  • Se on kyllä totta ja harmillista niille jotka kauempana asuu. Ja myös meille joista olisi kiva tavata joskus myös muita samanhenkisiä bloggareita :)

 8. misu sanoo:

  mä en ottanut pakkausta vaikka oli eka lapsi tulossa, me saatiin niin paljon tutuilta ja sukulaisilta käytettynä vaatteita ja tarvikkeita.
  mulla on tuo pallero-kirja, luulin että se on mun omasta pakkauksesta -85 mut taitaakin olla paljon vanhempi..

 9. Mimmu sanoo:

  Äitiyspakkaus on kyllä yksi parhaista keksinnöistä ikinä ja yhdistää edelleen sukupolvia. Meillä on käytössä jopa oman äitini äitiyspakkauksen tavaroita ja samoin miehen isän äitiyspakkauksen tavaroita on yhä tallessa. Olemme menossa Helsinkiin ensiviikolla ja tää näyttely on kyllä nähtävä!

  • Niin on! Ja musta on jotenkin erityisen hienoa että se on keksitty jo vuonna -38 ja edelleen porskuttaa! Tuo Virka galleria on niin hyvällä ja keskeillä paikalla ihan kauppatorin kupeessa joten kannaattaa ihmeessä piipahtaa jos niillä nurkilla pyörii.

 10. Hippuli sanoo:

  Vautsi vau, kiitos mahtavasta vinkistä! Tuonnehan täytyy ehdottomasti mennä käymään kesän aikana. Kivoja kuvia myös sieltä. Tunnistan ainakin tuon ”kukkia vaaleanvihreällä pohjalla”-peiton/makuupussin. Olisikohan minun vuosikertaani 77?!

Kommentoi