Bugaboo Cameleon – vaunuarvostelu

14/06/2011

Muutama tuttavani on kysellyt minulta useaan otteeseen käyttökokemuksia, plussia ja miinuksua, Bugaboo Cameleon rattaista. Yksi näistä kyselijöistä on jo ne hankkinut ja muutama vielä miettii (hintaa lähinnä). Olen jo aiemminkin kirjoitellut tänne jotain ko. kärryistä, mutta ajattelin nyt kirjoittaa tällaisen kattavamman tietopaketin ja arvostelun. Vertailupohjana minulla on entiset Brion Go:t sekä lähipiirin kokemukset erityyppisistä vaunuista/rattaista.

Bugaboo Cameleonit ovat siis yhdistelmävaunut. Istuinkehikkoon kiinnitettävässä vaunukopassa vauva viihtyy noin puolivuotiaaksi, jonka jälkeen istuinosaa voi käyttää aina 17 kiloon saakka. 

Itse ihastuin näissä rattaissa niiden käytännöllisyyteen, näppäryyteen, keveyteen ja hyvään laatuun. Ihmisille jotka asuvat ja liikkuvat kaupunkioloissa ja kulkevat paljon julkisilla, nämä ovat täydelliset. Pienten etupyörien ansiosta näillä pääse kulkelkemaan helposti tiukistakin mutkista vaivattomasti. Ne mahtuvat näppärästi kaikkiin julkisiin kulkuneuvoihin ja menevät myös tarvittaessa pieneen tilaan auton takakonttiin. Bugaboot ovat ihanan kevyet ja kapeat, tavarakori on tilava. Materiaalit ovat korkealuokkaiset ja kestävät, kangasvaihtoehoja ja värejä on monia. Näistä saa juuri oman näköiset.

  • Mitat kasattuna (pyörillä): 90 x 60 x 30,5 cm
  • Leveys: 60 cm
  • Paino (runko, pyörät, istuin):  8,6 kg
  • Maks. painorajoitus 17 kg
  • Tavartilan tilavuus: 24 l
Rattaiden runkoon saa kiinnitettyä siis käännettävän vaunukopan, käännettävän ratasosan sekä auton turvakaukalon. Käännetävyys tarkoittaa että lapsi voi matkustaa joko kasvot -tai selkä menosuuntaan. Kaikki nämä kiinnittyvät ja irtoavat helposti ja kätevästi yhdellä klikkausella.
 
Ratasosaa voi vielä säätää kolmeen eri asentoon. Suoraan istuma-asentoon, lepoasentoon tai makuuasentoon. Bugaboon istuin on mukava ja ergonominen, lapsi ei pääse valumaan siitä. Istuma-asennon säätö käy todella helposti napin painalluksella. Rattaiden istuimen saa myös helposti klikattua irti jolloin sen voi laskea maahan tukevan kantokahvan avulla. Silloin istuinta voi käyttää vaikka sitterinä. Olempa kuullut jonkun joskus käyttäneen istuinta hätätilanteessa myös auton turvaistuimena. 
 Myös vaunukoppa pysyy tukevasti maassa. Vaunukoppa on mukavan suojaisa ja turvaisa. Päällä oleva kangasläppä on näppärästi kiinni vetoketjulla. Kantokahvan saa myös halutessaan irroitettua helposti.
Bugaboo Cameleoneissa on myös säädettävä työntöaisa. Tämä on käsittääkseni ainut suurempi ero vanhaan, jo myynnistä poistuneeseen Bugaboo Frog -malliin. Työntöaisan säätö käy helposti, sen saa säädettyä sopivaksi noin 150 cm – 190 cm työntäjälle. Työntöaisan saa myös helposti ”heitettyä” toiselle puolelle.
Kääntyvät, hyvin jousitetut etupyörät ovat omiaan kaupungissa, mutta niillä kulkee hyvin myös vaikka hiekkatiellä. Tiukissakin paikoissa tai 360 asteen pyöräytyksissäkin vaunut kulkevat sujuvasti vaikka yhdellä kädellä työntäen. Vaikekulkuisemmassa maastossa, kuten vaikka hiekkarannalla, voi rattaita kuljettaa suuremmat pyörät edellä (käännät vain työntöaisan toiselle puolelle). Pinten etupyörien tilalle voi tarvittaessa vaihtaa suuremmat ilmakumipyörät, ns. lumipyörät. Pienet pyörät saa myös kokonaan käännettyä isojen sisään, jolloin rattaita voi vaikeassa maastossa vetää perässä (kuva alla). mm Tämän vuoksi työntöaisassa on turvanaru, jonka voi pujottaa ranteeseen.
Rattaat on helppo taittaa kasaan ja ne saa tarvittaessa todella pieneen ja tiiviiseen pakettiin. Ne mahtuvat helposti pienemmänkin auton takakonttiin, komeroon tai vaikka matkalle mukaan omaan suojaavaan kuljetuskassiinsa.
Kaikkien näiden hyvin mietittyjen ja suunniteltujen ominaisuuksien lisäksi Bugaboissa on valittavana kymmeniä erilaisia värivaihtoehtoja. Kaikki kankaat saa myös vaihdettua ja ne ovat konepestäviä. Useissa väreissä on valittavana joko vettä hylkivä canvas tai fleece materiaali. Sännöllisin väliajoin myyntiin tulee myös special edition-mallistoja. Bugaboolle kankaita on suunnitellut ja toteuttanut mm. Marc Jacobs, Gwen Stefani, Missoni ja Paul Frank. Varsinkin ulkomaisissa nettikaupoissa ja e-bayssa on suuri määrä myös upeita itsetehtyjä päällisiä.

Värivaihtoehtojen lisäksi raittaisiin on mahdillisuus liittää kymmeniä erilaisia lisävarusteita. Vaunupaketin mukaan kuuluvan läpinäkyvän sadesuojan ja vaalean hyttysverkon lisäksi valitavana on erivärisiä lämpöpusseja, istuinalusia, hoitolaukkuja ja reppuja. Lisäksi mm uv-suoja ja erivärisiä kesäkuomuja ja auringonvarjoja, iPhone teline, mukiteline, seisomalauta, irotettava penkki seisomalautaan, talvipyörät…

No entäpä miinukset sitten. Itselläni ainakin kesti hieman totutella Bugaboiden aluksi hieman ufomaiseen ulkonäköön. Päädyimmekin ensin ostamaan Brion samantyyppiset GO:t. Siinä on vaunut joita en suosittele kenellekkään! (Menivät jatkuvasti rikki, etupyöriä ei saa vaihdettua..yms) Ainut hyvä juttu niissä oli se, että nostaakseen vauvan vaunukopasta ei tarvinnut kumartua yhtään, se oli niin korkealla. Huonon Brio kokemuksen jälkeen ja Bugaboita lisää tutkailleena ja ominaisuuksiin tutustuessa aloinkin ihastua niiden muista poikkeavaan ulkonäköön. Tajutessani kuinka monipuolset ne ovat olin ihan myyty. 
En myöskään suosittele näitä ihmisille jotka liikkuvat vaunujen kanssa paljon sora-, metsä-, ja pehmeillä hiekkateillä. Vaikka pienet etupyörät saa vaihdettua isompiin niissä ei ole silloin jousitusta ja pidemmässä käytössä voivat siis olla turhan kömpelöt. Taajama -ja maalaisolosuhteissa ne eivät välttämättä myöskään pääse oikeuksiinsa, siellä kun tuskin on väliä painavatko rattaat 8 vai 18 kg.
Olen kuullut joidenkin epäilevän ratasosan makuuasentoa. Siinä lapsi vaikuttaa nukkuvan jalat hieman koholla. Kaikille epäilijöille tahdon vielä sanoa että lapsi ei nuku jalat ylhäällä, vaan enemmänkin peppu alhaalla. Selkänoja kuitenkin nousee vähän. Itse olen kokenut että lapseni nukkuu näissä hyvin ja hyvässä asennossa ja samaa olen kuulluut muiltakin Bugaboon omistajilta. Nuhaisena, flunsassa tai korvatulhdedusta sairastaessa nämä ovat myös loistavat. Lapsi nukkuu hyvin, ylävartalo hieman kohotettuna keski, eli lepoasennossa.
 


Itse en voisi olla tyytyväisempi tähän ostokseen. Useat joutuvat ostamaan yhdistelmiensä rinnalle lisäksi matkarattaat. Kun on nämä, ei tarvitse muita. Näissä on kaikki. Samantyyppisiin yhdistelmiin verrattuna näissä tosin on muutama sata euroa enemmän hintaa. Mutta yhdet laaduttomat rattaat jo omistaneena maksan mieluisasti hieman enemmän laadusta kun olen jatkuvasti pulassa ja raivona hajoilevien halpiskopioiden kanssa.

Jos hinta hirvitää tai et muutenkaan tahdo ostaa uutta niin ainakin huuto.netissä ja e-bayssä on jatkuvasti näitä myynnissä. Myös ulkomaisista nettikaupoista voi löytyä hyviä tarjouksia.

Bugaboolla on myynnissä myös matkarattaat, Beet sekä tänä keväänä, jo ennen myyntiin tuloa palkintoja saaneet, Donkeyt (jotka meillekkin syksyllä tulee!). Näitäkin löytyy monessa eri värissä.

Bugaboo kampanjoi näkyvästi HIV tartuntoja vastaan sekä hoitojen puolesta. Valitsemalla Bugaboo tuotteen voit olla mukana auttamassa. Täältä lisää aiheesta. 
Tämä juttu on kirjoitettu pelkästä rakkaudesta ja tyytyväisyydestä Bugaboo Cameleon rattaisiin. Vastaan mielelläni lisäkysymyksiin ja otan vastaan kommentteja ja omia kokemuksia aiheesta.
Kevään 2011 uutuusvärit

 Minttu


19 Responses to “Bugaboo Cameleon – vaunuarvostelu”

  1. Anonymous sanoo:

    Ooh, kylläpäs Bugaboot vaikuttavat hyviltä! Ja olen ihan myyty tuosta matkarattaiden Missoni-henkisestä kuosista 🙂

    Postasin itse vähän toisentyyppisen lastenvaunutarvion muutama päivä sitten.. (http://juilles.blogspot.com/2011/06/lastenvaunutvit-siis-arsytys.html) 😀

    Juille, jota blogger edelleen syrjii eikä anna kirjautua

    juilles.blogspot.com

  2. Nna sanoo:

    olipas kattava esittely! ostin itse cameleonit hollantilaisesta nettikaupasta, kun sain haluamani värin (grey/offwhite) 749 e hintaan 🙂 paketti tuli tosi nopeasti kotiovelle. käyttökokemuksia ei ole kertynyt vielä, kun vauva on mahassa. nämä olivat oikeastaan ainoa vaihtoehto, jota edes tosissaan ajateltiin. katselin aluksi myös brio go:ta, mutta niistä oli niin monella huonoja kokemuksia (rikkoutumisia, huono iskunvaimennus jne.), että ei tehnyt mieli kokeilla. kaverini emmaljungan city crossit eivät mahdu meidän hissiin muuten kuin pyörät irrotettuina, vaikka niiden leveyden pitäisi olla sama kuin näissä (60 cm), mutta nämä menevät ihan helposti sinne kokonaisina.

  3. Anonymous sanoo:

    Heips!
    Olen miettinyt että ”potkiiko” omat jalat (siis aikuisen :)) tuohon pyörien väliseen runkoon? Toivottavasti ymmärsit.. 🙂
    Kiva postaus, vaunujen hankinta käsillä ja nämä olisivat vaihtoehto nro 1!
    Kun saisin vielä tuon miehen innostumaan näistä eikä perinteisistä ”hyökkäysvaunuista”. 😀

  4. mami go go sanoo:

    Hahaha, voi Juille! Hauska juttu johon pystyn samaistumaan täysin. Se 8kk kun meillä oli Brio go:t oli aivan katastofaalista. Ne perhanan rattaat oli kokoajan rikki. Ja näin autottomana oli todella vmäistä käydä parin viikon välein valittamassa ja huoltamassa niitä Keravalaisessa liikkeessä! Onneksi saatiin kaupat lopulta purettua ja rahat takaisin (kovan väännön ja kuluttajasuojaviranomaisen avulla). Toivottavasti teidänkin uudet rattaat tuottaa vähän enemmän iloa ja hyötyä kuin edelliset.

    Nna, hyvä ostos kyllä! Ja todella hyvään hintaan saitte ne myös! Mekin tilattiin omamme hollantilaisesta nettikaupasta, poistuva väri oranssi 699e. Vaikkakin mietin pitkään olisiko parempi ostaa ne pari sataa kalliimalla jostain keskustan liikkeestä, kun jo Keravalla oleva takuu-huolto oli aika takkuilua. Onneksi mitään ongelmia ei ole kuitenkaan ollut.
    Bugiksilla mahtuu kyllä joka paikkaan, vielä ei ainakaan ole tullut sellaista tilannetta vastaan ettei vaikka vanhaan hissiin mahtusi näillä.

    Anonyymi, ei itselläni aikakaan potki. Enkä ole kuullut muiltakaan samaa. Meillä on vielä työntöaisa ihan matalemmillaan, eikä silti ole Lassekaan siihen alas vahingossa potkinut.
    Nyt pistät miehesi lukemaan tämän jutun, kerro terveiset Lasseltakin että on tosi tyytyväinen näihin eikä vaihtaisi mihinkään muuhun merkkiin! 😉

  5. Asta K sanoo:

    Löysin tänne sattumalta googlen kautta ja pakko kommentoida Brio Go vaunujen puolesta – aivan loistavat vaunut! Jämäkät+tukevat, mutta kevyet. Eikä mitään ongelmia tai vikaa ole ollut. Ei niin mitään moitittavaa! Bugaboot olivat näiden rinnalla ihan lelun oloiset. Pyörätkin niin pienet ettivät kulje lumessa kuin ihan kaupungin keskustassa, jossa just aurattu.

  6. mami go go sanoo:

    Moi Asta!
    Kiva kun löysit tiesi tänne ja toivottavasti jatkat lukemista. Ja mukava saada toki myös toinen mielipide vaunu-asiaan. Kiitos siis kommentistasi!

    Itselläni tosiaan on TODELLA huonot kokemukset Go:sta. Samoin tunnen viisi muuta (entistä) omistajaa joilla oli samoja vikoja. Nykyään on aina pakko kysyä jos näen jollain vaikka leikkipuistossa Go:t, että onko ollut mitään. Ja tähän saakka kaikilla on ollut jotain vähintäänkin pientä korjattavaa etupyörissä, istuinsäädössä tai rungossa.

    Tosi hyvä ettei teillä ole ollut mitään ongelmia! Minäkin tykkäsin meidän go-vaunuista niin kauan kun ne olivat ehjät…

    Mielipide asia selvästi, sillä itse taas tykkään bugaboiden keveydestä. Mielestäni etupyörät ovat kyllä samaa kokoluokkaa kuin Go-rattaissa. Ja talvisinhan Bugiin saa vaihdettua ne ilmakumipyörät. Briot meillä oli käytössä 09/09-06/10 ja sen talven aikana niillä pystyi sujuvasti liikkumaan vain Teneriffalla 😀

    Minttu

  7. Asta K sanoo:

    Jatkan varmasti lukemista, vaikutti mielenkiintoiselta:) Me asutaan ns. lähiössä, jossa ei tietysti aina aurata lumia ajoissa/hyvin. Mutta tosi hyvin on Briot rullanneet myös talvella. Itsekin avoimessa päiväkodissa tms. törmännyt muihin Brio Go omistajiin ja ei heilläkään ole mitään ongelmia ollut. Ehkä se on tuo 09 malli sitten..
    Henk koht. jotenkin kyllästyttää kun kaikilla on nuo Bugaboot, ns. muotijuttu..

  8. mami go go sanoo:

    Se voi hyvinkin olla että -09 mallissa on ollut enemmän ongelmia kuin kympissä.

    Onneksi kaikilla ei näitä ole siis ollut. Todella raivostuttavaa kun päivittäinen ”työväline” ei toimi kunnolla, tai aiheuttaa jopa vaaratilanteita (kuten meillä esim keskellä vilkasta autotietä irronnut rengas).

    Mä en koe bugaboita minään muotijuttuna, kuten jo tästä postuksesta voi hyvin päätellä. Luotettava ja laadukas tuote, jonka asiakaspalvelu toimii, on se juttu 🙂

  9. Anonymous sanoo:

    Googlettamalla Bugaboo-vaunuja eksyin blogiisi ja kiitän kattavasta vaunuarvostelusta. Olisikin kiinnostavaa tietää mitkä ovat nämä ”halvat hollantilaiset nettikaupat”. Kiitos jo etukäteen 🙂

  10. mami go go sanoo:

    Hei, kiva että pidit jutusta!
    Omat vaunumme siis tilasimme osoitteesta http://www.babytrader.eu . Nyt nähtävästi sivut ovat vähän muuttuneet ja hinnatkin vähän korkeammat, mutta ale siellä näytti silti olevan. Itselläni ei ole ainakaan mitään pahaa sanottavaa ko. yrityksestä, toimitus kesti 5 arkipäivää ja sähköpostiini vastattiin saman päivän kuluessa suomeksi.

    Minttu

  11. Mekkomero sanoo:

    Hei,

    Googlen kautta löysin myös tänne, ostin vuonna 2009 käytetyt bugat huuto.netistä (vuosimallia 2008) kaikkine varusteineen 500e, talvipyörät, mustat ja valkoiset päälliset, aurinkosuoja jne.. Ollu ihan loistavat kärryt ja asutaan maalla, Tampereelta 40km päässä 🙂 Matkustetaan paljon ja kärryt ollu siinäkin loistavat, ei oo kertaakaan tullu mieleen ostaa matkarattaita noiden rinnalle. Poika nyt 2v, kärryt toki harvemmin nyt käytössä kun paljon pyöräilläänkin, mut eka vuosi mentiin paikasta toiseen monta tuntia päivässä ja talvipyörät oli tääl maalla välillä tarpeen, säilytin niitä aina mukana tavarakorissa niin sai joskus vaihtaa jos tuntu et pikkupyörillä ei hanges pärjää. Mutta niillä pikkupyörillä pärjää hyvin maastossakin, kun tästä meiltä lähtee niin monesti meen lenkkipolun kautta 2km kylille päin ja ei oo ongelmaa niiden kans ollu, eli ei vaadi asfalttia, mut ei kai silti ihan karkealla soralla kulje yhtä hienosti. Nyt mietityttää kovasti kun toinen baby tulossa ja ikäeroa tulee 2v3kk et tarvitaanko esim phil&tedsit vai pärjätäänkö seisomalaudan kera bugilla, voihan sit käyttää aina kantoreppua toiselle jos toinen väsyy tai jotain, siitä kaipaisin lisää tietoutta jos ollain on kokemusta ku tosi paljon reissataan ja kuljetaan. Tuon penkillisen seisomalautakuvan kautta tänne löysinkin, mistähän tollasia saa ostaa ku en löytäny mistään. 🙂
    Kiitos vielä loistavasta kirjoituksesta, oli kiva lukea vaikka jo itelläkin paljon kokemusta ja monet ystävät ostaneet samat ku niin ihastuneet.
    t.Sini

  12. Hei Sini!
    Kiva kuulla lisää positiivisia kokemuksia! Ja varsinkin hienoa kuulla että rattaat toimivat hyvin myös muualla kuin ihan pelkässä kaupunkikäytössä.

    Meillä kun isompi nukkuu vielä päikkärit ja paljon liikutaan niihin aikoihin kaupungilla / ulkona on tuplarattat meille välttämättömät. Ostin juuri kyllä myös seisomalaidan cameleoneihin, tulee sillekkin varmaan käyttöä. Mutta vauvakoppaa en niihin vaihda, joten vasta sitten keväämällä.

    Tuollaisen irroitettavan penkin näin hollantilaisessa nettikapassa kun tilattiin omat rattaamme reilu vuosi sitten. Eli täältä: http://www.babytrader.eu mutta nyt siellä ei kyllä näyttänyt niitä olevan :/

    Silloin siellä oli myynnissä myös useimpiin rattaisiin sopiva (mm bugiksiin) lauta joka oli sellainen kiinteä penkki. Se näytti tosi hauskalta ja toimivalta.

    Kiitos sinulle mukavasta kommentista!

  13. Anonymous sanoo:

    Vastailen vielä vanhaan ketjuun, kun aihe on kutkuttava…

    Itselläni on Brio Go:t, jotka ovat toimineet moitteettomasti. Ymmärrykseni mukaan juuri tuossa aikaisemmassa vuosimallissa oli joitain ongelmia, mutta uudempien pitäisi toimia hyvin. Olen itse tykännyt Go:n ulkomuodosta ja kasattavuudesta, ja erityisesti siitä, että tavarakori on todella tilava ja helppopääsyinen. Käyn paljon kaupassa rattaiden kanssa ja on elintärkeää että sinne alle saa heittämällä parit ostoskassit. Bugikset näyttää vähän siltä, että niihin pitää ängätä jokainen voipaketti erikseen?

    Bugaboo on taas omiin silmiini jotenkin hassun näköinen, niihin vain ei totu… Koppa on turhan alhaalla ja joskus näyttää kieltämättä huvittavalta jos Bugeja työntää joku oikein pitkä ihminen. Brioihin on muuten tulossa kuulema keväällä isot etupyörät, joten ovat jatkossa varmaan senkin puolesta ihan kelpo haastajat Bugaboolle.

  14. Anonymous sanoo:

    Heippa.Itse tässä etsin kolmansia menopelejä puolivuotiaalle vauvalle.En ole ollut aiempiin kovin tyytyväinen ja mietin josko nämä bugat juuri olisivat sellaiset,joita ei tarvitsisi vaihtaa enää.Löysin käytetyt Frog-malliset..Osaatko neuvoa ovatko ne yhtä hyvät kuin nämä joista juttusi kertoo? Ja käyköhän niihin samat lisäosat, eli löydänkö kaupoista vielä uusia lisäosia Frogeihin, jos kyseinen malli on poistunut myynnistä?
    Yleensäkin,myydäänkö bugeja pelkästään rattaina,koska emme tarvitse enää vaunuja?
    JA,kaikkein tärkein juttu;mistä voin tilata Paul Frank-kuosia? 🙂
    Kiitos jo etukäteen,jos saan vastauksia..

  15. Tiina sanoo:

    ”Vähän” myöhässä kommentoin, kun sattumalta eksyin tänne blogiisi.. Mietin vaan että mistä noita bugaboon lisävarusteita saa? Ei ainakaan monista suomalaisista nettikaupoista. Itse olisin kiinnostunut Missonin kuomusta mutta ei edes bugaboon omasta nettikaupasta saa kys. kuomua ostettua. Onkohan kevääksi 2013 tulossa mitään uutta..?

    Ja samaa mieltä että vaunut ovat ihanan kevyet (+tietenkin kauniit)!

    • Vaunuaitasta ja punavuoren peikosta saa aikalailla kaikkea, itsekkin olen miettinyt vaaleita kuomuja donkeyihin, mutta vaunuaitassa ei niitä nyt ainakaan ollut. Ennen heilläkin oli Missonia, mutta varmaan myyty loppuun. Babyshopissa on myös aika hyvä valikoima. Kannattaa googlailla, sitten on tietty e-bay ja facebookissa paljon erilaisia ryhmiä joista voi ostaa ihmisten itsetekemiä kuomuja ja istuinalusia. Uudet keväät kuomut on mielestäni julkistettu, eivät olleet ihan omaan makuuni https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/74977_10151376640765660_333946837_n.jpg Toivottavsti löydät etsimäsi!

  16. mymmeli sanoo:

    heippa itsetehtyjä kuomuja olen etsinyt ja mistään en muka suomesta löydä siis jos tiedät jotain fb ryhmiä tai muita paikkoja josta olisi apua etsintään niin vinkkaa ihmeessä 🙂

Kommentoi