VIIKKORAHAA TAI RAHAA KOTITÖISTÄ?

31/03/2021

Lähiömutsi kirjoitti hiljattain blogissaan siitä, miten heillä eivät lapset saa rahaa kotitöistä saatika edes viikkorahaa. Mielipidettä asiaan lapsiltaan kysyessä vastaus oli ollut ”epäreilua”, koska kuulemma ihan kaikki muut saa. Tiedän, että lapsista usein tuntuu, asiassa kuin asiassa, että KAIKKI MUUT, vaikka todellisuudessa vain muutama saisi. Siksi minäkin täältä huutelen, ettei saa meidänkään lapset!

Meidän lasten säännöllisiin kotitöihin kuuluu omien sänkyjen petaaminen, oman huoneen ja ”oman” vessan siivous sekä kerran viikossa imurointi, lisäksi päivittäin on tiskikoneen tyhjennystä tai täyttämistä sekä roskien vientiä. Lapset auttavat usein myös ruokapöydän kattamisessa sekä astioiden pois viemisessä. Satunnaisesti on pyykkikoneen täyttöä, viikattujen pyykkien viemistä omaan kaappiin, olohuoneen siivousta, mattojen tamppausta, imurointia tai kaupassa käyntiä.

Olemme joskus myös kokeilleet pienen palkkion maksamista kotitöistä, mutta se tuntui hölmöltä eikä raha oikeastaan edes motivoinut hommien tekemiseen, joten kokeilu loppui lyhyeen. Kotitöiden tekeminen kuuluu perheessämme kaikille ikätason mukaisesti, enkä itse näe pointtia että niiden tekeminen olisi sidottuna rahaan. Joskus toki kaupassakäynnistä saa ostaa itselleen palkkioksi tikkarin tai pitää pullojen palauttamisesta saaneet rahat saa käyttää lauantaiherkkuihin.

Myös viikkorahasta on ollut lasten kanssa puhetta, mutta olemme päätyneet toistaiseksi siihen, ettei sitä makseta. Toki lapset saavat rahaa jos tarvitsevat, mutta erittäin harvoin alakoululaiset tarvitsevat. Lapsilla on myös omia säästöjä ja heille säästetään rahaa, joita heillä ei ole kuitenkaan lupa käyttää – niitä säästellään isompiin juttuihin, kuten pelikonsoliin, rahastoon ja muuten vaan tulevaisuuteen.

Sensijaan lapset saavat elää joka päivä etuoikeutetusti, on harrastuksia, harrastusvälineitä, kännykät, karkkipäivät, kaapit täynnä ruokaa, ravintolassa ja kahvilassa käyntejä sekä lomamatkoja. Ja silti opetamme heille vastuullista rahankäyttöä. Kaikkea ei voi saada, ostoksia harkitaan, raha ei tule itsestään, kaikkea ei edes tarvitse itse omistaa eikä raha ole kaikki kaikessa.

Muutamien vuosien kuluttua nämä raha-asiat tulevat varmasti entistä ajankohtaisemmiksi kun lapset kasvavat lisää. Olen itse tehnyt nuoresta saakka opiskelujen ohella työtä ja se on ollut arvokasta oppia, jota tahdon myös lasteni saavan. Välillähän lapset auttavat minua työjutuissani ja toimivat esim malleina, silloin he toki saavat siitä palkkion, mutta se on jo taas asia ihan erikseen.

Maksetaanko teillä viikkorahaa tai rahaa kotitöistä?


3 Responses to “VIIKKORAHAA TAI RAHAA KOTITÖISTÄ?”

 1. Ansu sanoo:

  Meilläkään ei ”peruskotitöistä”, jotka on aika lailla samat kuin teillä, makseta 9-vuotiaalle mitään. Ollaan tehty erikseen bonustaulukko, johon voi kerätä pisteitä. Nämä asiat on esim. Jos erikseen pyydän vaikka että lapsi keittää mulle kahvit. (Toisen keittämä kahvi kun maistuu aina paljon paremmalle 🙂 ) Tai käyttää koiraa extrapitkällä lenkillä, valmistaa ruoan, siivoaa jotain paikkoja mitä ei yleensä hänen hommiinsa kuulu. Näistä hommista saa tietyn määrän pisteitä esim. Kahvin keitto 1 piste. 1 piste on 10 senttiä Play-kaupassa ja niillä sitten ostetaan Toca Worldiin lisäosia. Tämä on toiminut hyvin, kun ei yhdeksän vuotiaalla vielä ole sellaisia menoja mihin omaa rahaa tarvitsisi. Mietitään sitten tulevaisuudessa varsinaista viikkoraha-asiaa ja sen tienaamista jollain tavalla. Meillä on kuitenkin periaate että rahan eteen tehdään töitä joten viikkoraha on tulevaisuudessa jotenkin vastikkeellista.

  Jutussasi kiinnosti kovin myös tuo palkkio sun töiden avustamisessa. Saako lapset ihan oikeaa palkkaa yritykseltäsi vai oletteko sopineet palkkion jotenkin muuten? Meillä tämä varmasti tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi että miten lapsi otetaan yritystoimintaan mukaan pikkuhiljaa apuriksi. Koska siitä kuitenkin on maksettava varmasti oikeasti eikä näillä Play-kauppa pisteillä 😀

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Pisteiden kerääminen kuulostaa hyvältä! 🙂

   Töissä auttamisesta lapset saavat harvoin rahapalkan, sillä yleensä he valitsevat mielummin ravintolassa tai kahvilassa käynnin (ja siltä mitä haluavat) tai leffaillan herkkuineen. Lisäksi laitan siis lapsille rahaa säästöön sen mukaan miten paljon ovat olleet esillä blogissa / yhteistöissä. Summat ovat kuitenkin suht pieniä, niin ettei veroja ole tarvinnut miettiä.
   Kuitenkin virallisesta palkanmaksusta minun on pitänyt jo pitkään kysyä kirjanpitäjältäni, eli palkanmaksuun verokortilla ollaan jossain vaiheessa siirtymässä 🙂

 2. Mimmi sanoo:

  Meillä on nyt pari vuotta maksettu viikkorahaa, neljä euroa viikko. Esikoinen on 13 ja hänen kanssaan käytiin tuo sama vääntö jokunen vuosi sitten, jonka jälkeen kävimme rakentavan keskustelun ja päädyimme meidän ratkaisuun. Meillä on perheseinäkalenteri johon merkitään jokaiselle lapselle 4€ viikottain. Lapset eivät siis saa käteistä vaan tavallaan säästävät heille näkyvällä ”tilillä”. Ajatuksena on rahankäytön opettelu eikä rahaa ole sidottu kotitöihin. Esikoisella meni alkuun kaikki käteinen karkkiin ja toisena haasteena oli että vanhemmilla harvoin oli käteistä sopivaa summaa, joten senkin vuoksi ”tili” on kätevä. Lapset näkevät paljonko edelliseltä kuukaudelta on säästössä ja pienenä laskuharjoituksena saavat selville ajantasaisen tilanteen. Kun tarve iskee, lapset toki saavat nostaa käteistä. Opettavaisinta tässä on ollut se, että ekaluokkalaisella joka ei rahaa tarvitse arjessa, on säästössä iso summa rahaa, kun taas esikoisella pari kymppiä kun on nostanut silloin tällöin.

Kommentoi