MITEN SAADA HYVÄKUNTOISET HIUKSET –
12 VINKKIÄ

15/02/2021

Polkkatukka on ollut itselleni niin lapsuudessa että nyt viimeiset vuodet lempparein tukkamalli. Huomasin kuitenkin jo vähän aikaa sitten, että hiukseni ovat päässeet kasvamaan vähän vahingossa aika pitkiksi. En ole oikein osannut päättää, leikkaanko vai kasvatanko, joten olen antanut niiden kasvaa.

Todennäköisesti jossain vaiheessa palaan taas lyhyempään polkkaan, mutta ehkäpä voisin sitä ennen katsoa, miten pitkät hiukset jaksankaan kasvatella. Omalla kohdallani en niinkään etsi tapoja kasvattaa hiuksia mahdollisimman nopeasti, vaan ennemminkin saada ne voimaan pitkinäkin terveinä ja hyväkuntoisina.

Omalle hiustyypille sopivien hiustuotteiden käyttö ja monipuolinen ravinto voivat auttaa vahvistamaan ja ylläpitämään hiuspohjan kuntoa sekä ehkäisemään liiallista hiustenlähtöä. Hiusten hyvinvointiin vaikuttaa kuitenkin myös moni muu tekijä ja tässä onkin ”pieni” lista tavoista, joilla voi omien hiusten kuntoa kohtentaa ja ylläpitää. Ja nämä vinkit toki toimivat myös lyhyempiinkin hiuksiin:

Värjäämisen lopetus (tai siirtyminen hellävaraisimpiin tapoihin, kuten kevyeen raidoitukseen tai kasviväreihin)

Itselläni meni reilu kolme vuotta sitten hiukset niin huonoon kuntoon vaalentamisesta, ettei minulla oikeastaan ollut muita vaihtoehtoja, kun lopettaa kaikki värikäsittelyt. Kasvatin vaalennetun osan muutamassa vuodessa pois ja ollut siitä lähtien ihan omalla luonnollisella värilläni.

Kaikki värjäykset kannattaa aina tehdä kampaamossa, jossa ammattilaiset pystyvät tekemään värjäykset mahdollisimman hellävaraisesti ja hiuksille sopivilla aineilla. Aina koko päätä ei tarvitse värjätä, vaan usein raidat riittävät – jolloin se on myös hellempää hiuksille.

Lämpökäsittelyiden, eli kuuman föönin ja hiusraudan käytön lopettaminen / reipas vähentäminen

Samoihin aikoihin kun lopetin värjäämisen, aloin myös vähentämään reippaasti suoristusraudan käyttöä. Värjäämisen lopetus ja lämpökäsittelyiden lähes kokonaan lopettaminen on vaikuttunut silminnähden hiusteni kuntoon positiivisella tavalla. Vaikutuksen huomaa selvästi myös siitä, ettei hiuksiini synny nykyään oikeastaan yhtään kaksihaaraisia (pari hassua löytynyt viimeisen 2v vuoden aikana, vaikka kampaamovälit olisivatkin olleet pitkät).

Jos rautaa tai kiharrinta silloin tällöin käyttää, kannattaa siinä panostaa laatuun, eli keraamiseen pintaan ja säädettävään lämpötilaan. Lämpösuojatuotteiden kerrotaan suojelevan hiusta lämmön aiheuttamilta vaurioilta, mutta ihan näin yksinkertaista se ei valitettavasti ole. Lämpösuojatuotteet ovat hoitavia muotoilutuotteita, jotka tuovat kiiltoa, pitoa ja saavat raudan liukumaan hyvin hiuksen pinnalla, mutta kuumuden aiheuttamia vaurioita ei niillä pysty, ainakaan kokonaan, estämään.

Suosittelen silti käyttämään hyväälämpösuojaa, jos joskus lämpökäsittelyjä tekee, mutta pitämään mielessä, ettei se ole mikään taikakeino. Föönatessa lämpö kannattaa pitää ihan minimissä, kyllä ne hiukset kuivuvat kylmälläkin ilmalla puhaltaessa, siinä vaan kestää vähän kauemmin.

Korjaava hoito ja öljyhoitojen tekeminen kotona

Hiuksiin aiemmin syntyneitä vaurioita on myös mahdollista jopa paikata ja huonokuntoisia hiuksia elvyttää. Itse olen huomannut todella suuren muutoksen kampaamoissa tehtävällä Olaplex-hoidolla. Useimmat käyttävät sitä värjäyksen yhteydessä, mutta hoidon voi hyvin ottaa myös käsittelemättömään hiukseen. Hoidon vaikutusta kannattaa ylläpitää kotona siihen tarkoitetuilla tuotteilla.

Hiuksiin voi tehdä itse pienemmällä budjetilla erilaisia kotihoitoja luonnollisilla öljyillä ja muilla hoitavilla ainesosilla, kuten kookoksella, riisiniöljyllä, hunajalla ja fermentoidulla riisivedellä. Yksi tavallisimmista tavoista on pistää sulatettua kookosöljyä hiuksiin yön yli tai saunan ajaksi. Öljy myös hoitaa hiuspohjaa ja voi ehkä vähän yllättäen, olla ratkaisu myös nopeasti rasvoittuviin hiuksiin.

Pesuvälien harventaminen 1-2 kertaan viikossa

Hiusten pesuvälin venyttäminen saa hiukset pysymään usein paremmassa kunnossa ja pesuvälin harventaminen on yksi parhaista keinoista parantaa hiusten kuntoa. Hiukset ovat märkinä hauraimmillaan ja vahingoittuvat helposti, mutta suurin syy on hiuspohjan hyvinvointi – joka vaikuttaa myös itse hiukseen.

Jatkuva peseminen kuivattaa hiuksen lisäksi myös hiuspohjaa, päänahkamme tuottaa jatkuvasti talia, joka toimii hiuksissa kuin luontainen öljyhoito. Kun talia ei ole jatkuvasti pesemässä pois, se pääsee hoitamaan ja kosteuttamaan hiusta.

Olen huomannut, että mitä vähemmän pesen hiuksiani, sitä paremmin hiuspohjani voi ja sitä paremmin voivat myös hiukseni. Pesuvälien harventaminen ei ole aina niin helppoa, minulla oli pitkään kausi kun hiukseni rasvoittuivat päivässä. Jokapäiväinen pesu myös kuluttaa ja kuivattaa hiusta, vaikka kuinka olisi omalle hiuslaadulle sopivat ja laadukkaat aineet. Hiuspohjan kuorinta ja kosteutus öljyllä sekä syväpuhdistavan shmpoon käyttö kuitenkin helpottivat tilannetta. Hiukseni siis ravoittuivat nopeasti, koska hiuspohja oli kuiva ja tukossa!

Hiuspohjalla kestää muutamia viikkoja tottua pidempiin pesuväleihin, silloin avuksi voi ottaa kuivasahmpoon (joka pitää muistaa pestä myös huolellisesti pois). Nykyään onneksi myös tummille hiuksille löytyy hyviä kuivashampoita, jotka eivät näytä harmaalta tummassa tukassa. Kuivasampoon jälkeen suihkaisen päälle hiuksiin jätettävää hoitoainetta tai hiusöljyä, jolloin hius ei jää kuivashampoosta mattaiseksi.

Luonnonharjaksisen harjan käyttäminen ja hiusten harjaaminen vain kuivana ja tarvittaessa

Tämän kun olisin tiennyt jo vuosia sitten! Ihmettelin aina katkeilevia hiuksiani, myös sen jälkeen kun lopetin lämpökäsittelyt – syypää löytyikin harjastani! Muoviset harjakset katkovat herkemmin hiusta, toisin kuten luonnonharjaksiset harjat. Luonnonharjalla harjaaminen on vähän työläämpää ja vie enemmän aikaa, mutta kannataa hiusten kunnon vuoksi.

Hiuksia ei misään nimessä kannata myöskään harjata märkänä – varsinkaan sillä muoviharjalla. Hius venyy märkänä kuminauhan lailla ja katkeaa silloin erittäin helposti. Jos hiukset on pakko saada selväksi märkinä, kannattaa käyttä varovaisesti sormia tai harvapiikkistä kampaa.

Hiusten harjaaminen, etenkin takkuisten, kannattaa myös aloittaa aina latvoista ja alemmista hiuksista ylöspäin. Jos harjaat hiukset tyvestä latvaan, takuista tulee entistä tiukemmat ja hius saattaa irrota tupestaan. Kun hiukset ovat takuttomat, kannattaa harjalla vetää kuitenkin vielä päänahan kautta alas, juurista latvoihin, sillä päänahassa oleva tali vahvistavat hiuksia ja antaa niille kiiltoa.

Sata harjanvetoa päivässä oli aikanaan ohje kauniista hiuksista haaveileville, mutta oikeasti hiuksia ei kannata harjata turhaan, sillä harjaaminen rasittaa hiusta ja aiheuttaa katkeilua sekä niiden ennenaikaista irtoamista. Hiuspohjaa tosin voi ja kannattaakin stimuloida useammin esimerkiksi siihen tarkoitetulla gua sha -kammalla, joka vilkastuttaa päänahan verenkiertoa.

Hiusten kevyt letittäminen yöksi

Jos hiukset menevät takkuun yön aikana tai haluaa muuten pitää hiukset kiinni öisin, kannattaa ne sitoa yöksi kevyelle letille. Letin solmimiseen sopii muuten täydellisesti pehmeä ja pieni ”lasten ponnari”. Letti on hellävarainen tapa kiinnittää hiukset, sillä kevyt letti ei tuota painetta hiustuppeen, jonka lisäksi se kiinnitetään latvasta – paikasta mistä hiukset kuluvat muutenkin ja josta ne ensiksi aina leikataan.

Myös tyynyliinan materiaalilla on merkitystä hiusten pörröisyyteen. Karheat materiaalit hankaavat hiuksia ja vähentävät niiden kiiltoa. Lisää kiiltoa ja hellävaraisuutta voi saada vaihtamalla silkkiseen tyynyliinaan (tai silkkimyssyyn!).

Ponnarin sekä jakauksen paikan vaihteleminen ja pehmeän donitsin käyttö

Moni ei tule ehkä ajatteeksi, että ponnarin tai nutturan pitäminen aina samassa kohdassa kuluttaa hiusta aina vain samasta kohtaa ja aiheuttaa helposti hiuksen katkeilua. Jatkuva hiusten kiinni pitäminen rasittaa hiusta mekaanisesti, ja varsinkin puolipitkät hiukset kiinnitetään usein joka kerta samasta kohtaa. Eniten hiusta rasittaa tavallisella hiuslenkillä kiinnitetty nuttura tai ponnari. Liian tiukka kiinnitys aiheuttaa myös painetta hiustuppeen ja voi edesauttaa ennenaikaista irtoamista. 

Parasta olisikin siis vaihdella ponnarin paikkaa ja käyttää kiinnitykseen vain pehmeitä pompuloita, kuten kankaisia donitseja. Myös jakauksen paikkaa vaihtamalla hiukset saavat lepoa. Jakauksen ympärillä olevat hiukset ovat kovimmalla kulutuksella, joten ei ole lainkaan harvinainen näky, että hiukset alkavat siitä kohtaa harventua – näin on käynyt itsellenikin. 

Aurinkosuoja hiuksille

Moni suojaa ihonsa haitallisilta uv-säteiltä (mikä onkin hyvin tärkeää), mutta etenkin kesällä myös hiukset kannattaa suojata hiuksiin jätettävillä uv-tuotteilla sekä hatuilla tai huiveilla. UV-säteily kuivattaa hiuksia, vie kosteutta pois hiuksesta ja hajottaa sen pigmenttiä eli haalistaa niiden väriä, niin värjättyä kun omaakin. Myös luonnonkosmetiikkapuolelta löytyy nykyisin paljon hyviä vaihtoehtoja kosteuttavien ja uv-suojallisten tuotteiden hankitaan – mutta tässäkään tapauksessa, ei pelkästä purkista pysty saamaan 100% suojaa. 

Pyyhkeen vaihtaminen vanhaan t-paitaan

Tämä vinkki on monelle tuttu Curly Girl -metodista, mutta se sopii ihan jokaiselle hiuslaadulle, sillä sen tarkoituksena on olla rasittamatta hiusta, säilyttää sen kosteus sekä antaa kiiltoa. Tavallisen froteisen pyyhkeen vaihtamisella puuvillaiseen t-paitaan voi olla suuri merkitys. Pyyhkeellä kuivaaminen pörröttää hiusta ja voi aiheuttaa takkuja. Lisäksi hiukset ovat märkinä normaalia heikommat, jolloin karhea pyyhe vahingoittaa hiusten huokosia, etenkin jos pyyhkeellä hieroo hiusta. Turbaaniksi pyöritetty pyyhe on päässä usein raskas ja saattaa irrotaa hiuksia.

Tavallisen paidan sileä pinta imaisee itseensä osan vedestä, mutta antaa veden valua hiuksia pitkin niin, että ne pysyvät ilmavina, ilman että hiuksia sekoitetaan tai hierotaan. Lisäksi vanha t-paita pysyy hyvin päässä ja tuntuu mukavalta, kun se puetaan ensin pääaukosta päälle ja vedetään sitten hiusten ympärille – ilman että se kiskoo hiusta.

Monipuolinen ruoka, veden juonti ja raintolisä

Monipuolinen ravinto on tärekeä osa upeita hiuksia. Ravinnosta ja lisäravinteista (jotka eivät korvaa monipuolista ruokavaliota!) tulisi saada riittävästi D-vitamiinia, C-vitamiinia, rautaa, sinkkiä sekä tietysti myös hyviä rasvahappoja ja proteiineja. Vahvat hiukset kestävät ympäristön rasitustekijöitä ja käsittelyjä hauraita hiuksia paremmin, jolloin ne eivät haaroitu ja murene niin helposti. Näin hiukset jaksavat kasvaa pidemmiksi ja paksummiksi.

Vaikka monipuolisesta ravinnosta pitäisi saada kaikki hiustenkin tarvitsemat vitamiinit ja hivenaineet, voi hiuksille tarkoitetuista ravintolisistä voi olla apua etenkin hiusten kasvuun. Biotiinin, eli B7-vitamiinin kerrotaan voivan vahvistavan hiuksia ja nopeuttaa niiden kasvua. Myös muutamien eri ruoka-aineden kerrotaan nopeuttavan hiusten kasvua ja vahvistavan niitä. Itse aloitin juuri biotiinikuurin, tuloksia voi odotella kuitenkin vasta viikkojen päästä.

Puutokset ruokavaliossa tai vaikka rauta-arvoissa voivat myös aiheuttaa hiusten lähtöä. Myös hormonaalisiset muutokset, esimerkiksi raskauden, imetyksen, hormonaalisen ehkäisyn tai vaihdevuosien seurauksena voi aiheuttaa poikkeuksellisen paljon hiusten irtoamista. Tämä on aivan normaalia ja tasoittuu yleensä ajan kanssa. Jos ei kuitenkaan ole varma, miksi hiuksia irtoaa normaalia enemmän, kannattaa asia selvittää lääkärissä.

Silikonit ja sulfaatit pois

Tähän aiheeseen olen vasta viime aikoina perehtynyt, eikä omakohtaista kokemusta ole vielä juuri karttunut. Sen verran olen asiaa tutkinut ja oppinut, että hiustuotteista kannattaisi jättää kaikki silikonit ja sulfaatit pois. Pesevät sulfaatit voivat nimittäin kuivattaa hiusta liikaa, kun taas silikonit voivat muodostaa hiuksen päälle kalvon. Vasta kun nämä aineet ovat pois käytöstä, voi hiuksen oikean kunnon nähdä.

Silikonit selvittävät sotkuisia hiuksia tekemällä niistä liukkaammat ja pehmeämmät, lisäävät kiiltoa ja parantavat tuotteiden levittyvyyttä. Silikoni muodostaa hiuksiin hylkivän kalvon, mikä pitää kosteutta hiuksen sisällä ja samalla suojaa hiusta ulkoisilta haittatekijöiltä.

Kuulostaa hyvältä, mutta silikonista voi silti olla haittaa niin hiukselle että etenkin ympäristölle. Silikonit eivät aina huuhtoudu kunnolla pois, ja päällystäessään hiukset ne eivät myöskään päästä ravintoaineita, kuten hoitoaineen hoitavia osia, lävitseen. Silikonipohjaisten tuotteiden kertymät voivat tehdä hiuksista raskaat, vaikeammin muotoiltavat ja rasvaiset sekä tukkia päänahkaa ja aiheuttaa näin ollen jopa hiustenlähtöä. Silikonejakin on kuitenkin erilaisia, eikä ne kaikki ole ihan pahoja, mutta tiivistetysti, ne siis saavat hiukset näyttämään hyviltä, mutta eivät tee niille hyvää.

Sulfaatit taas ovat pesuaineita, jotka poistavat likaa ja rasvoja. Sulfaatti shampoossa poistaa öljyä ja rasvaa hiuksista ja hiuspohjan iholta, mutta monissa tapauksissa sulfaatit toimivat hieman liiankin tehokkaasti. Ne saattavat pestä myös kaikki hiuspohjan hyvät ja luonnolliset öljyt pois, jolloin iho ja hiukset jäävät kuiviksi. Myös rasvoittuva hiuspohja saattaa johtua sulfaateista, liian voimakkaasti puhdistava shampoo innostaa hiuspohjaa tuottamaan entistä enemmän talia.

Kuitenkin, sulfaatteja on monenlaisia, ja osa niistä on mietoja ja hellävaraisia eivätkä kaikki sulfaatit shampoossa ole välttämättä haitallisia. Kuitenkin, jos sinulla on kiharat, kuivat tai värjätyt hiukset, kannattaa ehdottomasti valita silikoniton ja sulfaatiton shampoo. Suosittelen lukemaan myös tämän artikkelin aiheesta, sieltä löytyy myös listattuna hyvät ja pahat aineet.

Säännöllinen latvojen leikkaaminen

Vaikka hiuksia kasvattaakin, suositellaan latvojen tasausta säännöllisesti, muutaman kuukauden välein. Säännöllinen latvojen leikkaaminen pitää hiukset hyvännäköisenä, ehkäisee latvojen rispaantumista ja saa hiukset näyttämään terveemmiltä. Kuivat ja hauraat latvat ovat ohuemmat kuin terveet hiukset ja niiden vuoksi hiukset eivät näytä ainoastaan huonokuntoisemmilta, vaan myös ohuemmilta. Hauraat hiukset myös murtuvat terveitä ja vahvoja helpommin, eli hius ikään kuin katkaisee itse itsensä.

Lisäksi kampaamossa käynti on ihanaa itsensä hemmottelua ja omaa aikaa. Hiusten pesu ja tasaaminen ei vaikkapa kolmen kuukauden välein ole kovin suuri investointi, mutta voi auttaa suosikkikampaamoasi tänä tiukkana aikana pitämään ovensa auki jatkossakin.

Tässäpä nämä vinkit, tuli melkoisen pitkä lista, mutta toivottavasti tästä on muillekin apua hiusten hellimisessä! Tuleeko vielä jotain muuta mieleen?


Kommentoi