SIM SIMAA

26/04/2018

Voitteko uskoa, että tein eilen elämäni ensimmäistä kertaa simaa! Mielstäni sima kuuluu isona osana vappuun ja tykkään sitä itse juoda, mutta kaupan valmiit juomat eivät ole oikein ikinä säväyttäneet. Niinpä joka vuosi olen kissojen ja koirien kanssa metsästänyt jostain itse tehtyä simaa, välillä hyvällä ja valitettavan usein myös huonolla menestyksellä.

Olen vähän huono ennakoimaan ja siksi ehkä siman valmistuskin on aina jäänyt. Mutta nyt tätä tehdessä opin myös sen, että siman voi tehdä vielä noin kolme päivää ennen vappua jos sen pitää koko ajan lämpimässä. Siksi jaankin teille vielä tämän ohjeen jonka mukaan simamme itse myös tein (pienelllä twistillä), sillä vielä ehtii!

VAPPU-SIMA SITRUUNALLA JA INKIVÄÄRILLÄ

Tarvitset:

8 l vettä
500g valkoista sokeria
500g fariinisokeria
3 luomu sitruunaa
muutaman sentin pala inkivääriä
1/5 tl tuorehiivaa

korkillisia lasipulloja
sokeria
rusinoita

Kiehauta puolet vedestä (4 l) isossa kattilassa (tai jaa kahteen eri kattilaan). Kun vesi on kiehahtanut ota se pois levyltä ja sekoita joukkoon sokeri sekä sitruunat ja pilkottu inkivääri. Voit joko lisätä pelkän puristetun sitruunan mehun tai lisästäksesi makua, kuori sitruunan keltainen kuori (huom vain luomusitruuna käy tähän!) sekä sitruunan liha. Valkoinen kuoren osa tuo simaan liikaa kitkeryyttä, joten leikkaa se pois.

Lisää joukkoon loput vedet kylmänä. Sekoita kädenlämpöiseen veteen tuorehiiva, noin herneen kokoinen pala. Anna siman jäädä käymään kattilaan huoneen lämpöön noin vuorokaudeksi.

Pullota sima puhtaiisin pulloihin. Lisää ensin pullon pohjalle ripaus sokeria sekä rusinoita. Siivilöi sima ennen pulloon kaatamista. Viileässä (jääkaapissa) siman valmistumisaika on noin viikko ja huoneenlämmössä noin 3 päivää. Sima on valmista kun rusinat nousevat pintaan. Sima säilyy valmistumisen jälkeen noin viikon jääkaapissa.

Itselläni on hyvä kutina valmistuvasta simastamme, mutta silti toki vähän jännää jakaa reseptiä ennen kun olen sitä edes itse vielä maistanut. Tätä kuitenkin niin moni jo tuolla intagramin puolellakin jo kyseli, että pakko jakaa!

Vappu on minusta tosi ihana juhla, se on ikäänkuin lupaus pian saapuvasta kesästä (joskus keväävästä). Vaikka vappu onkin työväen juhla, sen merkitys on kasvanut itselläni lasten kasvaessa. Minusta on ihana käydä lasten kanssa ostamassa vappuaattona pallot torilta, syödä siellä munkit ja ihmetellä meininkiä. Vappupäivänä olemme yleensä olleet kotona tai kaveriperheen luona, syöneet perinteiesti nakkeja, perunasalaattia ja munkkeja sekä ehkä käyneet vielä vapputorilla. Lämpimällä säällä piknik on tietysti ihan ehdoton.

Minkälaisia vappuperinteitä teillä on? Meillä juodaan tulevana vappuna ainakin tosi paljon simaa 😀 !

Ja tulkaahan kertomaan jos innostuitte vielä tekemään simaa tällä ohjeella, että millaista siitä tuli ja mitä tykkäsitte?


9 Responses to “SIM SIMAA”

 1. Höpö sanoo:

  Itsekin eilen laitoin satsin vadelmasimaa käymään, nam! Saako siman alkoholipitoisuutta jotenkin selville? Mietin miten paljon simasuun kestää sitä vedellä, jos autoilee kotiin? :’)

  • sanni sanoo:

   Siman alkoholipitoisuudesta on turha olla huolissaan, pitoisuus on niin pieni että lapsetkin saavat simaa juoda ihan huoletta, kunhan nyt ei koko ämpärillistä kiskaise kerralla 🙂

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Tosiaan tällä ohjeella alkoholia kehittyy niin pieni promille, että jopa minäkin raskaana sitä uskallan juoda vaikka muuten pidättäydyn kokonaan muuten alkoholista.
   Fariinisokeri ei käy yhtä hyvin kun tavallinen sokeri, joten jos tämä huolettaa niin sitä voi käyttää tehdessä vielä enemmän (silloin simasta tulee myös vähän tummempaa) 🙂
   Isoissa kaupoissa (ja ehkä apteekissa) olen ainakin joskus nähnyt testejä, joilla voi testata juoman alkoholipitoisuuden.

 2. nina sanoo:

  Ahahah jotenkin ajatuksissani klikkasin blogin auki ja tekstiä lukiessani ajattelin lukevani Natan wtd-blogia. Sitten tulin kohtaan jossa puhuit lapsista ja jouduin moneen kertaan lukemaan, että mitä Nata oikein tarkoittaa ennen kuin tajusin… 😀

 3. Donja sanoo:

  Rakastan simaa: sekä perinteistä että inkivääristä.

 4. A sanoo:

  Itsetehty sima on parasta! Kaipaan inkivääriolutta, mitä en nyt imetyksen takia viitsi siemailla, niin jospa tekisinkin tätä inkiväärisimaa (vapun jälkeen!), että pääsisin inkiväärin makuun 😀

 5. Laura sanoo:

  Miten on tuon inkiväärin laita, kun olen raskaana – uskallanko laittaa?

Kommentoi