KOKO PERHEEN SOPPA

12/10/2012

Vauvavuosi meni ja vihdoin voimme koko perhe syödä ihan oikeasti samaa ruokaa. Ei erottelua, soseuttelua, omia ruokia tai muutakaan öh, niin pientä mutta ärsyttävää. Nyt voin latoa kaikille samat pöperöt, samaan aikaan lautasille. Tämän päivän perusteella myös vähän tujummin maustettu ruoka maistuu myös ennätyshyvin. Tuo poika ei ole ikinä ahminut samanlaisella tahdilla yhtä suurta määrää ruokaa naamaansa. Söi sekä itse että syötettynä.

Mitään pekoni-vuohenjuustokermapastaa en ala tietenkään ihan heti tarjoamaan, mutta näyttää hyvinkin siltä että tuollaiset perinteiset perus-arkiruoat uppoavat hyvin, ihan koko perheelle. Joillekkin tämä saattaa olla tietysti ihan perusjuttua, mutta itse kun olen taistellut Elviksen kanssa viimeiset puolivuotta, viisi kertaa päivässä, tämä on tosi suuri helpotus. Jäljelle jää enään ne puurotaistot. Imettänytkään en ole tainnut tänään kuin muutaman kerran, senverran hyvin on nimittäin maistunut myös tavallinen, jääkaappikylmä maito.

Nyt kun perheen pieninkin syö samaa, kiinnitän varmasti enemmän huomiota suolan määrään. Myönnettäköön että sitä kuluu aika paljon. Jospa pikkuhiljaa omat makunystyrät tottuisivat vähäsuolaisempaan makuun eikä sitä tarvitsisi aina omaan annokseen lisätä.

Tämän päiväisen keiton tein Kaapo ollessa kerhossa ja Elviksen nukkuessa ensimmäisiä päiväuniaan. Aion jatkossakin yrittää valmistaa ruoan hyvissä ajoin, vaikka ennen aamupäiväulkoiluja, tai antaa sen tekeytyä sillä aikaa. On tosi ärsytävää alkaa miettimään puolta tuntia ennen ruoka-aikaa, että mitäs nopeeta ja helppoa sitä nyt teksisi ruoaksi. Muutaman päivän satseja kerrallaan kun tekee niin tämä arkihan muuttuu kertaheitolla ihan jopa liian helpoksi 😉

Ja nyt, kerokaahan mitä ja minkälaisia ruokia teillä syödään. Kaalilaatikko, lohikiusaus, makaroonilaatikko.. Mitä näitä nyt on… Antakaa vinkkejä hyviksi, maistuviksi ja helpoiksi arkiruoiksi! Sellaisia mitä ei välttämättä tule heti mieleen tehdä!


33 Responses to “KOKO PERHEEN SOPPA”

  1. Suvi sanoo:

    Kuulostaa niin tutulta!Ruoka on ollut aikamoista taistelua täälläkin. Nykyään kaalilaatikko, munakkaat ja ah niin helppo ja nopea Dolmio bolognese pastalla, erilaiset soselatikot ka kiusaukset. Vielä pienin ei ole päässyt keittojen makuun. Meillä vaan ei maito maistu edelleenkään kuin tissistä (1v1kk) onneksi vesi uppoaa ja välillä yksi huikka maitoa.

    Blogisi on mahtava ja iloista luettavaa! Kiitos.

  2. oi, onhan tuo nyt blogipöytäliina kun sulla on se ja mulla on se? Valitettavasti mulla ei ole antaa mitään reseptejä tai ehdotuksia pääni on täysin tyhjä kaikesta mikä liittyy itse ruuan laittamiseen. meillä syödään pastaa. AINA.

  3. Heini sanoo:

    Hitsi, en oo pitkään aikaan muistanut bataatin olemassaoloa ollenkaan! 🙂

    Mä tykkään kans laatikoista ja keitoista. Makaronilaatikosta tulee tosi hyvää, kun heittää sekaan pussin pakastepinaattia. Myös ihan pinaattikeitto pakastepinaatista on helppo ja nopea tehdä. Kasvissosekeittoja teen aika paljon siitä mitä milloinkin on: tänään porkkanasta, perunasta ja paprikasta. Sit meillä on aika paljon puuroja mm. riisipuuroa uunissa tai hellalla ja marjakiisseliä kaveriksi. Huomenna aattelin tehdä kanajauhelihasta pitsaa, sunnuntaina varmaa pakasteseitistä jotain. Äh ei mun vinkit mitää kummosia oo! 😀

    • Bataatti on hyvää, tykkään korvata etenkin keitoissa osittain tai kokonaan perunan. Harmi vaan että meidän lähikauppaan bataatti tulee Hondurasista… Kiitos vinkeistä.

  4. Marika sanoo:

    Tuo on tosiaan niin iso helpotus, kun koko perhe syö sama ruokaa.

    Meillä syödään paljon vuokaruokia, melkein mitä vaan, kunhan se kypsyy itsekseen aamupäiväulkoilun aikana. Esimerkiksi riisit voi runsaan nesteen kanssa kipata kanafileiden, vihannesten ja mausteiden kanssa uunivuokaan, ja siellä ne muhii sopivassa lämmössä valmiiksi itsekseen. Sama pätee moneen muuhun lihaa ja lisukkeeseen. Sitten toki ne perinteiset makaronilaatikot, lasagneen voi tehdä esivalmistelut ed. iltana ja nakkaa vaan uuniin seur. päivänä. Ja perunan+sipulin sekaanhan voi heittää ihan mitä vaan, kinkkua/lohisuikaleita/jauhelihaa/kebablihaa.. Kermaa ja tuorejuustoa mukaan, ja taas pääsee helpolla :).

    • Pitää kokeilla tuollaista riisihommaa. Just tollaset helpot ja yksinkertaiset, missä kaikki heitetään samaan pataan kypsymään, kiinnnostaa! Ja edellisiltana voisi tosiaan myös joskus yrittää muistaa tehdä etukäteisvalmisteluja.

  5. Jaana sanoo:

    Nuudelipannu on meillä hitti. Keitä (täysjyvä)nuudelit ja halutut kasvikset, ruskista esim. kanansuikaleet ja samalla voi laittaa sipulin jos käyttää (ja kana toki kannattaa maustaa jos ei osta marinoituna). Mä heitän perään kaurakerman mutta että mikä tahansa kerma varmaan maitotyypeille käy (kokeilee vaikka Kolme juuston kermaa?) ja kippaan kasvikset&nuudelit sekaan ja annan pulputella vielä hetken. Ihan mahdottoman maistuva ollut meillä. Joskus teen kanan sijaan jauhelihaa, siihen sekaan yrttinen tomaattimurska – annan sen tekeytyä kasaan pannulla ja heittelen sitten nuudelit ja muut perään. Nää tulee just siihen tiukkaan puoleen tuntiin 😉

  6. Valeäiti sanoo:

    Samaa kyselin tovi sitten, kommenttiketjuun tuli kolmisenkymmentä hyvää ohjetta. Olkaa hyvät: http://valeaiti.blogspot.fi/2012/09/makaroni-martta.html

  7. waapo sanoo:

    No, se perussetti: siskonmakkarakeitto, itsetehty hernari ja pannarit, kotitekoinen pitsa viikonlopun kunniaksi (ollaan syöty viimeiset 4 vuotta joka sunnuntai), tonnikalavuoka, kasvisssosekeitto, uunilohi, erilaiset lihapullat (italialainen, intialainen, suomalainen), ja sitten tietty kanaruoat….

  8. Valeäiti sanoo:

    Mä kysyin samaa tovi sitten ja sain kommenttiboksiin kolmisekymmentä reseptiä. Kyllä kannatti! Täältä ne löytyy: http://valeaiti.blogspot.fi/2012/09/makaroni-martta.html

  9. Liisa sanoo:

    Olen todella kyllästynyt valmistamaan ruokaa ja miettimään mitä syötäisiin. Samat ruoka reseptit kiertää viikosta toiseen ja ei keksi mitään uutta. Toivottavasti tästä saan uusia helppoja ohjeita lisää. Aikaa kun ei riitä mihinkään gourmet-kokkailuun. Meillä yleensä lounaaksi syödään edellisen päivän päivällistä ( ja kyllä, ihan mikrossa lämmittäen. En ymmärrä miten jotkut selviää ilman mikroa.) Helpottaa aika paljon arkea, kun ei tarvitse aina kahta ruokaa valmistaa päivässä. Lohipasta on mun suosikki ja supernopea tehdä. Pasta tulille ja sitten pannulle heittää pilkotun sipulin ja kylmäsavustetun lohen. Paistelee ne ja kaataa sekaat kermaa ja ranskankermaa. Se on siinä. Ihania kuvia teidän ruokailusta.

  10. Piitu sanoo:

    ihana pöytäliina! saako udella mistä se on?

  11. Anonymous sanoo:

    Mä tein kotiäitiaikoina ihan suurkeittiöemäntä-malliin ruokalistan 😀 Ei se kummoinen ollut (ehkä 2-3 vkoa), mutta antoi raamit ostoslistan suunnitteluun ja suht’ monipuolisen ruokavalion ylläpitoon. Kaupassa kun käydään n. kerran viikossa, niin on pitänyt opetella varautumaan etukäteen vaikka mihin. Lista myös helpotti niitä ”mä en keksi mitään ruokaa.. no tehdään taas jauhelihakastiketta”-tilanteita. Sit meillä on aina pakastimessa jonkin verran hätävararuokaa eli lihapullia, ruskistettuja lihoja jne. eli pikapikaa vaan muita lisäkkeitä oheen, niin niilläkin selviää jonkun päivän.

    Oma poikani alkoi puurolakkoilemaan jossain 1 – 1,5 v. paikkeilla ja aikani sinnikkäästi yritin tuupata kaurapuuroa ukkeliin, mutta ei niin ei. Ei syö mitään puuroja myöskään päiväkodissa *great* En jaksa enää tästä stressata, syökööt sitten leipää, hedelmiä, viiliä jne. Eihän siinä puurossa mitään niin elintärkeää ole, mitä ei muusta ruuasta saisi. Näppärä, nopea ja helppo aamu/iltapala toki valmistaa, eikä niin suolaista kuin (kaupan)leipä.

    • Mä olen alkanut nyt myös miettimään joskos tekisi listan etukäteen, helpottaisi tosiaan myös tota kaupassa käyntiä.. Me käydään parhaimmillaan (pahimmillaan) kaupassa yhteensä kolme-neljä kertaa päivässä… Meilläkin puuro tökkii ja pahasti. Etenkin vanhemman kanssa kyllästyin siihen että väännetään ekä aamulla että illalla tunti sen kanssa, niin ostin muroja! Kauheeta, mutta ei sentään mitään sokeri ja suola huttua.

  12. MIIU sanoo:

    Ihania kuvia <3
    Mä teen kanssa isompia satseja, niin voi sitten pari päivää vaan lämmitellä niitä helposti 🙂
    Ja kunpa sitä aina jaksaisikin tehdä erilaisia ruokia useammin, jotenkin sitä aina pyörittää jotain 5 erilaista ohjetta kokoajan vaika reseptejä olisi vaikka muille jakaa.. pitää tässä asiassa ryhdistäytyä!

    Tällä hetkellä lemppari on ehdottomasti punajuuri ja kaali!

    • <3 Kiitos! Niinpä, nyt viiden viikon ruokalistaa laatimaan (marttojen sivulta tulostamaan ;)). Kaalista tykkään myös, punajuurta en pysty edes maistamaan.. 😀

  13. Anonymous sanoo:

    Pakasteet.
    Meillä käytettiin ihan sikana pakasteita taaperoaikana, eli kun tekee jonkun helpon perus pasta/riisiruoan se saa nopeasti ”terveellisemmäksi” pastetuilla parsakaaleilla/kukkakaaleilla/maissilla/porkkanoilla/herneillä ja nopeasti koska yleensä aina oli kamala nälkä kun kotiuduttiin ;).
    ”Nopea pasta/riisruoka”= pastaa/riisiä punaisella/vihreällä pestolla tai kerma/tomaattikastikkeella, seassa pannulla paistettua/edellisen illan lämmitettyä kanaa/kalaa/jauhelihaa.
    Lasten hittejä myös olivat kana/kala/jauhelihakeitto kirkkaalla liemellä sekä perunalla ja juureksilla (jos kamalassa kiireessä jopa peruna ja juureket pakastesuikalepussista) sekä pakaste pinaattikeitto kananmunilla (oho kanamunat eivät olleet pakasteesta ;)).

    – Anni A.

  14. Johanna sanoo:

    Ihania astioita ja muita esineitä teillä ja niin söpöt poitsut!

  15. annimari sanoo:

    Moikka! Olen uusi lukijasi ja kivalta vaikuttaa blogisi! Onnea 1-vuotiaalle sinne, meillä on täällä 5kk, 2,5v ja 10v pojat ;). Mutta siis sopivasti kuule tänään tein ensimmäistä kertaa kanalasangea tortilloista. Reseptin näin, oliko nyt edellisessä perhe-lehdeässä tai jossain. (nimim. tulee miljoona lehteä). Vaihdoin vaan jauhelihan tilalle kanan ja kerman tilalle maidoton kaurakerma sekä ilman juustoa. Olen maidoton&munaton ruokavaliolla nuorimmaiseni allergia-epäilyksen vuoksi. Hyvin siis maistui kyllä ihan näinkin koko perheelle ja miten helppo sekä nopea oli tehdä. Suosittelen kokeiltavaksi, vaikka pienimmälle muunneltu versio ilman suolaista tortillaa..

    Eli ruuan ideana oli paistaa kanasuikaleet/jauheliha lisää sekaan tomaattimurskaa, pakastesipulia ja ruokakermaa ja latoa tätä kastiketta, tortillalettuja ja juustoraastetta vuoroin vuokaan. Uunissa paistui 225 asteessa 10-15 min. Eli tosi nopea ja herkullinen ruoka ja kasviksiahan voi lisätä oman maun mukaan ja käyttää tuoreitakin 🙂

    • Moikka! Tosi ihanaa, tervetuloa!! :)) Jossain minäkin näin vilauksen jostain tortilla lasagnesta. Toivottavasti teillä allergiat helpottuu ja selviää 🙂 !

  16. Elsa sanoo:

    Päiväkoti- & työarjen aloitus on pakottanut suunnittelemaan ruokahuoltoa ihan uudella tavalla. Tässä jakoon ateriavinkit kahdelle peräkkäiselle päivälle. Me syömme hyvin kasvispainotteisesti, mutta laitan mukaan lisäideat sekasyöjäperheillekin.

    Päivä 1: Keitetyt perunat ja munakastike (lisäksi halutessa kalapyöryköitä tai lihapullia)

    – Keitä perunoita tuplasatsi (puolet tulee huomiseen ruokaan)
    – Keitä toisessa kattilassa 1 kananmuna/ruokailija n. 8-10 min
    – Tee valkokastike. Lisää siihen hienonnetut kananmunat & ruohosipuli/persiljasilppua. Mausteeksi vähän suolaa ja mustapippuria. Tai vaikka koskenlaskijaa. Tai jos oikein hurjaksi heittäydyn, niin lusikallinen dijonia.
    – Salaatiksi sopii porkkanaraaste tai jos laiskottaa niin ihan vaan kirsikkatomaatit.

    Päivä 2: Perunasalaatti (tämän kanssa maistuu savukala. Varmaan myös broileri, jos etiikka taipuu ross 508:n ostamiseen)

    – Kuori ja pilko eiliset perunat.
    – Punasipulia, kikherneitä, mozzarellaa, kirsikkatomaatteja, kurkkukuutioita, paprikaa, muita kasviksia
    – Kastikkeeksi maun mukaan vinegrette, cesarkastike tai jogurttikastike.

    Tähän asti voi tehdä vaikka edellisenä iltana.

    – Juuri ennen tarjoilua lisää kulhoon vielä rapeaa salaattia, rucolaa (ja parmesaanilastuja).
    – Omalle lautaselle voi vielä lisätä kapriksia ja oliiveja, niin lasten suolakuorma säilyy siedettävänä.

  17. […] Kallion kirjasto 150, Kaapon korvat putkitettiin, minä kävin Tampereella. Lempipostaukset: KOKO PERHEEN SOPPA, VUOSI SITTEN, ISO BLOGIMATTO, […]

  18. […] ovat ainakin kylpeminen, keinuminen, Toy Story ja tornien rakentelu. Lempiruoka taitaa olla jauhelihakeitto (koska Happy Mealia ei lasketa) ja etenkin porkkanat. Kovin paljoa makean perään Elvis ole, kuten […]

Kommentoi