TKU – LPR 397km

8/07/2011

Ehkä hieman pelonsekaisin tuntein odotin tulevaa automatkaa. Aurinko porottaa, ulkona 31,5c, sälkäsärky, turvonneet jalat ja matkapahoinvointi. Niin ja takapenkillä 1-vuotias. Mitähän siitä seuraa…

Kuinka ollakkaan reilu neljän tunnin matka meni tosi kivasti. Lähdimme matkaan päiväuniaikaan. Kaapo sai ruoan autossa ja nukahti. Nukkui pari tuntia ja herättyään pysähdytiin. Ruokaa ja jädet mukaan ja matka jatkui. Kaapo nukahti taas. Ilmastointi puhalsi kylmää ilmaa ja kaikki olivat tyytyväisiä. Huh!

VINKKEJÄ VAUVAN / LAPSEN KANSSA AUTOLLA MATKUSTAMISEEN
Meillä ei ole omaa autoa ja aika vähän autolla siis kuljetaan. Mutta silloin kun mennään on kyseessä useinmiten hieman pidempi reissu, esim mökille. Näitäkin vinkkejä on varmaan yhtämonta erilaista kuin antajaakin, mutta ehkä joku saa näistä jotain ideoita omalle reissulle.
  • Varaa kaikki mahdollisesti matkan aikana tarvittava tavara käden ulottuville. (Ruoka, vaipat, harso, tutti, lelut, vaihtovaatteet yms yms, myös omat tavarat) 
  • Jos matkassa on mukana kuskin lisäksi toinen aikuinen, kannattaa hänen istua takana lapsen kanssa.
  • Pidä taukoja. Varsinkin isomman lapsen kanssa on hyvä päästä jaloittelemaan tunnin-parin välein. Se on aikuisillekkin mukavampaa. Ainkain isoilla ABC-asemilla on lapsille leikkipaikka. Pientä vauvaa ei suositella pidettävän turvakaukalossa yhtämittaa yli neljää tuntia kauempaa.
  • Suojaa lapsi aurinkolta ja ilmastoinnilta. Suoralta auringonporotukselta ei enään imukupilla kiinnitettävä suojakaan välttämättä blokkaa kunnolla. Ikkunaan voi silloin virittää vaikka peiton. Ihan pienellekkin on hyvä olla aurinkolasit mukana. Ilmastointi tuntuu aikuisesta mukavalta, mutta lapsi voi vilustua siitä helposti. Varsinkin vauvalla kannattaa pitää ohutta myssyä ja peittoa.
  • Isomalle lapselle kannattaa pitkälle matkalle varata viihdykettä. Pari lelua (anna yksi kerrallaan), kirja, naposteltavaa yms. Jos hän eityisesti tykkää jostain lastenmusiikista, soita sitä. Jos ei, kuuntele mielummin jotain mistä itse tykkäät ja säästä hermojasi.
  • Monissa uusissa autoissa on selkänojaan upotetut dvd-näytöt. Isompi lapsi voi myös katsoa leffaa vaikka läppäriltä. 
  • Jos mahdollista aja pitkät matkat yötä vasten tai ainakin sopivasti päiväuniaikaan.
  • Varaudu yllätyksiin (oksennus, ripulit yms). Älä tee minuuttiaikataulua, säästät hermojasi.
Meillä on matkat sujuneet pääsääntöisesti aina aika helposti. Toki välillä ollaan huudettu (lapsi siis) naama punaisena, mutta sellaistahan se on. Vauvana Kaapo nukahti lähes aina autoon ja nukkui koko matkan. Näin ainakin muistelen… Reilu vuoden ikäisenä Kaapo ei enään mahtunut istumaan turvaistuimessaan selkä menosuuntaan (joka tosin olisi suotavaa ainakin 3-vuotiaaksi saakka). Se että hän istuu nyt kasvot menosunaan on helpottanut matkantekoa ainakin niin, ettei hänen kanssaan tarvitse istua lyhyemmillä matkoilla takana. Selkänojaan kiinnitettävä ratasratti on kirppislöytö ja aina matkustettaessa kovassa käytössä. Kaikki viihtyvät.
Näistä saattaa olla apua matkantekoon:
Pienelle vauvalle turvavuode autoon
Autopeili selkä menosuuntaan matkustavalle lapselle
Istuin/potkusuoja estää penkin likaatumisen ja taskuihin saa vaikka lelut talteen
Niskatyyny lisää matkustamismukavuutta. Näihin voi ommella vaikka lelun riippumaan.
Ikkunaan kinnitettävät aurinkosuojat ovat usein aika mauttomia ja suojaavat huonsti suoraan siään paistavalta auringolta (ainkain kesällä), mutta lapsi tykkää varmasti katsella kivaa kuvaa.
Linkkejä aiheesta:
Minttu

Kommentoi