FLUNSSANKARKOITUSKEITTO

15/11/2018

Huh, pojat ovat näillä näkymin toipuneet flunssasta yhden kotona vietetyn lepopäivän ansiosta. He vetivät eilen sellaiset määrät d- ja c-vitaamina, kuumaa hunajateetä, inkivääriä, acerolamehua ja valkosipulia, että luulisi niillä pöpöjen kaikkoavan. Ja näköjään muutenkin yksi villasukat jalassa ja sängyssä lueskellen vietetty kuumeeton päivä latasi hyvin akkuja, sillä tänä aamuna kouluun lähti kaksi hyvin energistä poikaa.

Niin flunssaiseen oloon, mutta toki ihan muutenkin tavallisen hämyisen syyspäivän ruoaksi sopii maukas ja eneregiaa antava linssikeitto. Olin tehnyt tämän keiton jo muutama päivä sitten, mutta se sai eilen lisäpotkua vielä paahdetusta valkosipulista sekä tuoreesta luomukurkumasta. Niillä molemmilla on luontainen bakteereita ja tulehduksia taltuttava vaikutus ja pitäisi niiden myös parantaa vastustuskykyäkin – joten näiden kanssa ei kannata ainakaan pihistellä!

Linssikeitto on tosi helppo, nopea sekö edullinen ruoka ja sitä kannattaakin tehdä iso kattilallinen kerrallaan, koska sen maku vain paranee seuraavina päivinä. Itse teen ruokaa aina vähän sinnepäin, enkä paljoakaan mittaile aineksia, mutta tämän resepti menee suunnilleen näin:

FLUNSSANKARKOITUS-LINSSIKEITTO

6-8 valkosipulinkynttä
4 isoa porkkanaa
500g tomaattimurskaa
200g punaisia linssejä
Chili tai srirachaa
kasvislientä
suolaa
pippuria
persiljaa
tuoretta kurkumaa
puristus sitruunanmehua
(turkkilaista jogurttia)

Laita isoon kattilaan kolmisen litraa vettä kiehumaan, pilko porkkanat pieneksi ja laita ne veteen, pilko 3-4 valkosipulin kynttä ja pistä ne perään, lisää joukkoon linssit ja mausteet sekä hetken päästä tomaattimurska sekä kourallinen silputtua perisljaa. Anna porista vielä hetki ja lisää sitruunanmehu.

Halutessasi soseuta keitto sauvasekoittimella tai blenderissä (suosittelen, mutta toimii ilmankin!). Paahda pilkottu valkosipuli pannulla. Koristele keitto turkkilaisella jogurtilla, paahdetulla valkosipulilla ja raastetulla kurkumalla. Jos et löydä tuoretta kurkumaa, voit sekoittaa keiton joukkoon 0,5-1 teelusikallisen jauheuttua kurkumaa. Mustapippuri buustaa sen tehoa.

Meillä keitto jakoi lasten kesken mielipiteitä. nuoremmalle maistui tosi hyvin, vanhempi lapsi toivoi että ”voitaisiinko jatkossa syödä vähän paremmin”. Mutta hyvän leivän kanssa dipatessa meni hänelläkin just ja just alas. Itse rakastan tätä!


One Response to “FLUNSSANKARKOITUSKEITTO”

  1. Vaikuttaa hyvältä keitolta, ehdottomasti tästä talteen resepti 🙂

Kommentoi