IHMEELLINEN ÄIDINMAITO

14/11/2018

Pitkästä aikaa päivä tuntuu oikeasti päivältä, kun ulkona on vain vähän harmaata, eikä marraskuisen synkeää ja pimeää. Sattuikin juuri sopivasti, että molemmat pojat ovat flunssassa kotona ja päivä vietetään neljän seinän sisällä. Olen jo pitkään myös odottanut vähän valoisampaa päivää, jotta saisin otettua blogiin kuvia niin uudesta säilytysratkaisustamme että sohvastamme. Tänään ei kuitenkaan vaan onnistu, sillä asioiden raivaamiseen niiden päältä ja edestä menisi koko päivä.

Kaaoksen ja kipeiden lasten jatkoksi minulle sattui sopivasti, juuri ennen ristiäisiä, silmätulehdus. Jo eilen aamulla oikea silmä tuntui jotenkin hassulta, mutta unohdin koko asian ja menin itse asiassa vielä pitkästä aikaa värjäyttämään ripseni. Se tuskin ainakaan auttoi asiaa, sillä heräsin viime yönä useamman kerran siihen, että silmää kutitti, kirveli ja se oli turvonnut ja rähmi aika paljon.

Ennen reissua apteekkiin tai lääkäriin päätinkin sitten kokeilla monien parhaaksi vannomaa lääkettä, nimittäin rintamaitoa. Pari tippaa tissistä ruiskuun ja siitä silmään. Ja arvatkaas mitä – se auttoi! Rähmiminen loppui ja turvotus sekä punoitus laski lähes välittömästi. Nyt olen lisäillyt aamupäivän aikana maitoa silmään muutaman kerran uudestaan ja se alkaa tuntumaan jo ihan täysin tervehtyneeltä.

Etenkin lapsettomille tämä voi kuulostaa aika erikoiselta. Mutta kaikki lapsellisetkaan eivät välttämättä tiedä, mihin kaikkeen ihmeellisestä äidinmaidosta on.

Äidinmaito sisältää valkuaisaineita, hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa. Kivennäis- ja hivenaineita kuten sinkkiä, rautaa ja kalsiumia. A, B1-B12, C, E ja K vitamiineja. Vasta-aineita mm. tulehdustauteja vastaan, valkosoluja, hormoneja, entsyymejä ja kasvutekijöitä sekä hyödyllisiä allergeeneja äidin syömästä ruoasta.

Vauvan täydellisen ravinnon lisäksi äidinmaitoa voi käyttää ihottumaan, silmätulehdukseen, kuiviin silmiin, naarmuihin, ruhjeisiin ja haavoihin, tukkeutuneeseen nenään, hyttysen pistoon, akneen, vauvan hormoninäppyihin, rohtuneisiin ja halkeileviin huuliin, kipeään kurkkuun, vesirokkoon ja jopa huuliherpekseen. Äidinmaito sopii loistavasti kylpyveden joukkoon ihoa hoitamaan sekä tietenkin myös ruoanlaittoon.

Myös imetyksellä on suuria terveysvaikutuksia äidille. Se nopeuttaa synnytyksestä toipumista, alentaa riskiä sairastua 2. tyypin diabetekseen, korkeaan verenpaineeseen, rintasyöpään ja munasarjasyöpään. Täysimetys voi toimia osittain myös ehkäisynä ja kuluttaa keskimäärin 500 kaloria vuorokaudessa. Imettäminen myös lisää mielihyvähormonin tuotantoa. On selvää tutkimustietoa siitä, että äidinmaito vähentää lapsen korvatulehduksia sekä hengitystie- ja suolistotulehduksia, keliakiaa, lapsuusiän leukemiaa, atooppista ihottumaa sekä astmaa. Aika ihmeellistä siis!
Vaikka oma tavoitteeni täysimetyksestä (ja nykyään ylipäätään mistään imetyksestä) ei onnistunut, on aika hienoa että omaa maitoa voi hyödyntää muullakin tavoin – kuten nyt omaan silmätulehdukseen. On se ihminen ja luonto vaan ihmeellinen.


One Response to “IHMEELLINEN ÄIDINMAITO”

  1. Terhi sanoo:

    Heippa,
    Aivan totta, äidinmaidosta on moneksi. Itse hoidin 9 kuukauden ikäisen tyttöni silmätulehduksen tällä konstilla.

    Kiitos elämänmakuisesta blogista 🙂

    T., Terhi

Kommentoi