LOPETTAKAA JO SE KIUSAAMINEN

19/01/2018

Olen taas viime päivinä saanut kuulla ja lukea itsestäni kuinka olen niin helvetin ärsyttävä, kuinka ääneni on pahempi kun vanha nariseva ovi ja kuinka ulosantini ja ylipäätään vain koko olemukseni on yksinkertaisesti niin raivostuttavan hirveä ja rasittava. Tämä tosiaankin siksi että joku (joka silti päivästä toiseen seuraa juttujani) ei pidä äänestäni tai kuinka toisen mielestä minulla ei ole oikeita ongelma (voi kuule, tietäistpä vaan).

Näitä juttuja lukiessa tulee tosi paha mieli. Mutta ei siksi että ne loukkaisivat minua verisesti, vaan siksi, että ne oikeuttavat ja yllyttävät kiusaamisen. Yllämainittuja juttuja lukiessani, vain muutama hassu ihminen yritti sanoa väliin, että onkohan nyt ihan ok sanoa noin, kun kymmenen muuta vain heittivät lisää vettä myllyyn ja lähtivät mukaan haukkumiseen.

Kun omat lapseni aloittivat päiväkodin ja koulun pahin pelkoni olisi se, että heitä kiusattaisiin. Jossain vaiheessa tajusin että vaikka kuinka olen opettanut heitä aina olemaan toiselle reiluja, asettumaan toisen asemaan ja olematta kiusaamatta, saattaisi heistäkin tulla esimerkin kautta kiusaajia. En tiedä kumpi pelottaa minua nykyään enemmän, mutta sen tiedän että vihaan kiusaamista.

Lapsien kouluaika on mennyt hienosti tähän saakka ja kohta he ovat niin isoja, että voivat mennä itse nettiin lukemaan näitä juttuja. Joko juttuja missä heidän äitiään hakutaan ja jolle naureskellaan tai sitten jotain toista ihmistä. Pointti on kuitenkin se, että he lukevat näitä meidän vanhempien kirjoittamia juttuja ja ottavat niistä mallia. Kuten lapset tekevät. He alkavat luulla että tuon kaltainen haukkuminen ja kiusaaminen on ihan ok. Me siis opetamme lapsemme kiusaamaan. Miksi helvetissä?!

Koulukiusaaminen ei ole mikään ihan pikkujuttu. Se jättää usein ikuiset arvet. Sydän syrjälläni olen lukenut näiden kiusattujen tai heidän vanhempien kertomuksia siitä, miten lapsi on joutunut vaihtamaan koulua, masentunut, syrjäytynyt tai pahimmassa tapauksessa tehnyt itsemurhan kiusaamisen takia. Ja täällä netissä me vaan jatkamme kiusaamista, haukumme ja teoillamme kannustamme kaikkia muitakin tekemään samoin.

Minulla on hyvä itsetunto. Tykkään omasta äänestäni ja mikä ihaninta, miehenikin rakastaa sitä. Joten minulle on tosiaan yksi hailee kuulostanko kymmenen anonyymin mielestä narisevalta ovelta vai en. Mutta jollekkin toiselle tuollaisen kuuleminen voi romuttaa hänen koko maailmansa. En yhtään ihmettelisi jos lopettaisin itse vaikka kokonaan puhumasta ellen olisi näin paksunahkainen.

Julkkisisia ja bloggaajia haukututaan usein sillä verukkeella että he ovat valinneet itse olla näkyvillä ja julkisessa työssä. EI! Se ei silti oikeuta paskamaiseen käytökseen, haukkumiseen, herjaamiseen, perättömien jourujen levittelyyn tai mihinkään muuhunkaan kiusaamiseen. Kritiikiin ja kiusaamisen välissä on hyvin selkeä raja. Se kuka väittää muuta valehtelee vain itselleen.

Lapset eivät kiusaa toisiaan erilaisuuden takia tai pönkittääkseen omaa itsetuntoaan. Lapset alkavat kiusaamaan kun he saavat siihen mallin kotoa tai muualta ympäristöstään. Lapset imevät meiltä enemmän vaikutteita kun voimme kuvitellakaan. Lopetetaan se. Lopetetaan kiusaaminen. Nyt.


24 Responses to “LOPETTAKAA JO SE KIUSAAMINEN”

 1. Marina sanoo:

  Hyvä Minttu! Ajattelis et viimeistään näin aikuisiällä sitä tajuttais jo olla haukkumatta toisia. Jos jotain häiritsee, ei sit seuraa! Maailmassa on ziljoonia ihmisiä-valitkaa ne kuka kiinnostaa. Ja vielä kun ei ole mitään henkilökohtaista haukkumisessa nii omgelma on kyl ihan omassa päässä. Anonyymiset haukkumiset on pelkurimaisia ja oman pahan olon purkamista turhaan toisille.

 2. Taija sanoo:

  Hyvä kirjoitus Minttu! Itselläni ei heru myöskään myötätuntoa kiusaajia kohtaan, sillä se todella voi rikkoa pahasti ja jättää ne elinikäiset arvet. En ymmärrä, miten aikuiset ihmiset VIITSIVÄT lähteä vielä mukaan… ei se anonyymiys kuitenkaan loputtomasti suojaa.

 3. Elinakoo sanoo:

  Eikä, nyt tuli jotenkin hieman syyllinen olo. Katsoin itsekin tässä taannoin ensimmäistä kertaa yhden sinun insta tarinan. En niitä yleensä katso, keneltäkään. Ja ehkä tästäkin johtuen oli jotenkin kauhean yllättynyt miten erilainen sinun video-olemuksesi oli tähän tekstiin verrattuna.
  Tekstissä olet erittäin jämpti ja hyvin artikuloitu. Kun videolla sinusta sai hieman haaveilevan kuvan. Jotenkin ihan järkytyin tästä ristiriidasta, mutta ymmärrän kuitenkin että asia ei ole mustavalkoinen ja ehkä nämä ajatuksella kirjoitetut tekstit kertovat kuitenkin enemmän juuri sinun sielunmaisemasta.
  Toivottavasti et ota kenenkään kommentteja henkilökohtaisesti. Olen itsekin ehdottomasti kiusaamista vastaan, eikä olisi tullut mieleenkään arvostella sinua suoraan tai julkisesti.

  Äänesi on oikein ihana ja pehmeä ja olet ilmeikäs. <3

 4. Sofia sanoo:

  Amen!

 5. Nella sanoo:

  Sosiaalisen media kautta tapahtuva kiusaaminem voi olla minusta vielä ikävämpää kuin kasvotusten. Lapsi tai teini voi anonyymisti ( tai ihan omallakin nimelläänkin) olla verkon kautta ilkeämpi kuin kasvotusten. Ja jutut jää kaikkien luettavaksi, eikä kukaan aikuinen välttämättä tiedä edes puuttua niihin.

  Mainoksissa oli syksyllä nettikiusaamisen vastainen kampanja, herätti ajatuksi ja varmasti aikuisten tietoisuutta asiasta- tälläista valistusta lisää aikuisille.

  Lapsille heti netin käytön alkaesta asti ohjeistusta, miten netissä käyttäydytään, ja jokaisella on vastuu anonyymeistäkin kirjoituksistaan. Lapsille kerrotaan, että kaikki netissä on jäljitettävissä käyttäjään, nimimerkin kautta kirjoitettavan henkilöllisyys on selvitettävissä esim rikoksta epäillessä. Ja lapsille opetetaan empatiaa esimerkin ja välittämisen kautta pienestä pitäen, jotta tarve päteä kiusaamalla toisia vähenee.

  Tärkeää on, että lapsen lähellä olisi aina aikuinen, jolle voi kertoa somessa mietitityttävistä asioista, kuten vanhempi, opettaja, koulunkäyntiavustaja, harrastusohjaaja, kirjaston täti, kuka vaan vastuullinen ja välittävä aikuinen.

 6. Maria sanoo:

  Lähetän täältä Tampereelta Minttu sulle ison ison ison ison ison halin  ♥

 7. Nella sanoo:

  Tuossa kirjoitin lasten nettikiusaamisesta, joka toki liittyy aiheeseen, mutta tää postaushan oli pääasiassa siitä, että ihan aikuiset ihmisetkin on vielä ilkeitä netissä.

  Harmillista, lienee ikävä kyllä tavallista lähes kaikkien suositumpien bloggaajien keskuudessa, että saavat näitä ilkeitä viestejä.

  Sitä en ihan ymmärrä, mitä ihmiset tällaisesta kokevat saavansa, oman egon pönkitustä kai, ja heitä harmittaa että jollakulla on paljon seuraajia ja kokevat saavansa valtaa mollaamalla heitä.

 8. MUMMO sanoo:

  No voi että ompas ikävää …eikö aikuiset ole vieläkää aikuisia ?.

 9. suvi sanoo:

  Minäkin yllätyin joskus, kun kuulin ensimmäisen kerran sun äänen, että ai tällainen tyyppi siellä takana on!:) Mutta niin mulla on käyny usein muidenkin bloggaajien kanssa. Sitä kun lukee postauksia nii saa lukea ne ihan omalla ”äänellä” :D ja sitten jotenki yllättyy! Mutta sulla on mielestäni söpö ääni.(kauheeta, saako toisen aikuisen ääntä kutsua söpöksi:D?) Kiusaaminen on sairasta ja luulen, että kiusaajia tulee olemaan aina ja ikuisesti..

 10. Hyvä Minttu <3 Erittäin hyvä teksti. Vetää ihan sanattomaksi ihmisten typeryys. Lapsilla kiusaamisen esiintymiseen liittyy kai yleensä kapasiteetin puuttuminen. Ei ymmärretä seurauksia. Se on helpommin anteeksi annettavaa. Mut miten aikuisilla sitten. Jonkin kapasiteetin puutteesta kai sekin kertoo.

  Pysy vahvana! Musta sä vaikutat ihanalle tyypille. Lempeälle hyvän huumorin omistajalle ja ihmiselle, joka osaa nauttia arjestakin.

 11. elina sanoo:

  ASIAA!
  Hassua, musta sulla on ihan sairaan magee ääni ja vaikutat ihan huippu persoonalle. Niin instassa kun blogissa.
  Olen aina vaan ihmetellyt, koulukiusauksen kohteeksi joutuneena, että eikö ne kiusaajat tajua,että se kiusaaminen vain viestii kiusaajan omasta pahasta olosta.
  Emmävaaanälyyy…
  Anyways, oot kyllä huippu.

 12. Destemone sanoo:

  Mä en ymmärrä, en pysty ymmärtämään kiusaamista ja juuri niinkuin sanoit, meidän aikuisten tulisi näyttää omalla esimerkillämme miten toimia, lapset oppivat meiltä. Kiusaaminen on julmaa.
  Halaus <3

 13. kata sanoo:

  Hyvä teksti! Joka kerta sitä alkaa raivostuttamaan tästä aiheesta kun lukee tai puhuu. Miksi kiusaaminen on edelleen niin iso ongelma kaikkialla eikä siihen ole keinoja puuttua kenelläkään. Loppuis jo ihan oikeesti!

 14. Mametsu sanoo:

  Kiitos tästä tekstistä! Juurikin näin, olisi tärkeintä meidän aikuisten miettiä millaisen kuvan annamme lapsille, miten toisia ihmisiä kohdellaan ja miten heistä puhutaan!

 15. Salla sanoo:

  Hyvä ja napakka kirjoitus!
  Suosittelen kiusaajia (hyvä kirja ihan kaikille) lukemaan Gabby Bernsteinin Judgement Detox kirjan.

 16. Lillipantteri sanoo:

  Tuli paha mieli sun puolesta. Sun ääni tekee susta just sut! Niissä instan story pätkissä vaikutat niin välittömältä ja aidolta. Pidä se! <3

 17. Susa sanoo:

  Mua kiusattiin aikoinaan koulussa pahasti. Joku oli vaan päättänyt, että mun kanssa ei saa hengailla ja kiristänyt siinä sivussa muita. Äiti myöhemmin paljasti, että muiden lasten vanhemmat oli sanoneet sille avuttomina tilanteesta. Vanhemmat ovat nimenomaan monesti avuttomia näissä tilanteissa. Kiitän vaan onneani, että kävin koulut ennen netin käytön yleistymistä, koska en edes halua tietää, minkälaiseks kaikki ois sitten voinut mennä. Nykyään olen aika zen, koska olen oppinut, että hyvinvoiva ihminen ei koe tarvetta haukkua ketään. Toki varmasti jokainen joskus ajattelee toisesta ainakin jotain sellaista, että miksihän tuolla on tuo ruma paita päällä. Siitä ajatuksesta vaan on aika pitkä matka ääneen sanomiseen tai netissä kirjoittamiseen. Luulen, että vanhempien esimerkki ja sellainen yleinen hyvyys kaikkia ja kaikkea kohtaan auttaisivat. Ja että jos on vihainen olo jotakuta kohtaan, niin ensin mietittäisiin miksi ja että miksi minulla itselläni on niin paha olo, että sitä pitäisi muihin purkaa. Kaipa sitten monelle aika mahdotonta. Tsemppiä Minttu ja muut bloggaajat! Terkuin toinen paksun nahan kasvattanut

 18. Jarna sanoo:

  Voi apua! Uskomatonta kyllä mitä ihmiset päästävät suustaan… Hyvä että otit asian puheeksi ja puolustat itseäsi ja muita samassa tilanteessa! Se, mitä sanoit lastesi puolesta, pistää toivottavasti sinua haukkuneet ihmiset viimeistään ajattelemaan.
  Mä ainakin saan sun instasta ja blogista paljon aitoa iloa, vertaistukea ja ideoita! Jatka samaan malliin ja ole vaan rohkeasti oma itsesi! ❤️

 19. taimi sanoo:

  Kaunis olt. Simä ja mutsis on otte nätempiä bloggaajia. Luonnostaan kauniita. Jollakin on tullu siitä hiekkaa p

 20. Annu sanoo:

  Olen koulukiusattu ja olen kokenut myös työpaikalla todella huonoa käytöstä aikuiselta, ihan kypsässäiässä olleelta ihmiseltä…Hän ihan sekunnissa alkoi raivoamaan taukohuoneessa kaikkien kuullen, ihan tyhjästä, olin sijaisena ja ensimmäistä vuoroa hänen kanssaan yhtä aikaa, samaan aikaan tauolla oli myös ns.vakkareita mutta kukaan heistä ei sanonut asiaan mitään. Harmittaa kun en nuorena ja pelokkaana uskaltanut sanoa vastaan, toisin kuin nyt. Se on ihan totta että yksi mätä hedelmä pilaa koko työyhteisön! Onnekseni kuulin että hän on samanlainen myös muita sijaisia kohtaan, niin en ottanut henkilökohtaisesti. Hänellä oli myös 1 hyvä työkaveri, tiedettehän, sellainen joka mieluummin on kiusaajan ”puolella” ettei vaan itse joudu kiusatuksi ja sitten kun tämä kiusaaja oli poissa töistä niin tämä kaveri olikin ihan tavallinen ihminen….samanlaista meininkiä kuin ala-asteella!

  Ihmiset puuttuvat liikaa muihin ihmisiin negatiivisuuden kautta, ei nähdä sitä mitä hyvää toisessa on vaan kaivamalla kaivetaan vikoja ja heitellään loukkauksia ilmoille, aivan niin kuin se muka olisi ok????
  Kiusaamisen poiskitkemiseksi pitäisi olla rajummat keinot, ehkä rajummat seuraukset kiusaajille?

  Mun tarinat on pieniä niihin verrattuna, joissa kiusaaminen on kestänyt vuosi kausia ja on ollut rajua…Silti kiusaaminen jättää aina jäljet!

 21. Annu sanoo:

  Unohdin nähtävästi mainita tärkeimmän, olen seurannut blogiasi vuosia ja tykkään tyylistäsi kovasti, olet ihanan avoin ja sanot asiat niin kuin ne ovat, uskallat ottaa asioihin kantaa, kerrot reilusti lapsiperheen elämästä iloineen ja suruineen ja tauteineen ja täineen, eli semmoisena kuin se on! Kerrot ihanista ihastuksista ja sydänsuruista ja jaoit hääsi ja onnesi meidän ventovieraiden kanssa! Kerrot todella henkilökohtaisia asioita rohkeasti ja uskon että toivot että niistä on joillekin apua ja tsemppiä tulevaan. Kerrot ihanaakin ihanemmasta mummilasta ja sen muistoista. Ihanista lomamatkoista, kesän riennoista ja siitä kuinka jouduit luopumaan palasta unelmiasi, eli siitä koirasta, jolle kuitenkin löytyi hyvä koti, mutta onhan se riipivää luopua raskaasta lemmikistä. Koskaan en ole nähnyt sinussa mitään arvostelemisen aihetta, minusta sinulla on ihanan vaiherikas elämä ja kiitos kun jaat sen kanssamme!

 22. Heidi sanoo:

  Minusta olet aivan mahtava!

 23. Laura sanoo:

  Hyvä kirjoitus ja tärkeä aihe josta ei voi liikaa puhua. ❤